Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va beneficia de…

R. Moldova va beneficia de asistență financiară în valoarea de 150 de milioane de euro din partea UE

Sursa foto: pxhere.com

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de miercuri, 25 mai, inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui Memorandum de Înțelegere dintre R. Moldova și UE privind acordarea unei asistențe financiare în valoarea de 150 de milioane de euro, bani care vor „facilita redresarea economică a țării noastre prin promovarea unui set de politici”, anunță reprezentanții Parlamentului.

Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului, o parte din această sumă va fi oferită sub formă de grant, iar alta – sub formă de împrumut.

„Asistența macrofinanciară va facilita redresarea economică a R. Moldova prin promovarea unui set de politici. Reformele-cheie vizează domenii precum sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept și climatul de afaceri. Banii vor fi alocați și pentru a acoperi necesitățile bugetare ale țării noastre”, anunță Parlamentul.

Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate, începând cu prima zi de la intrarea în vigoare a Memorandumului de Înțelegere.

La data de 6 aprilie 2022, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat o decizie care prevede acordarea de asistență macrofinanciară suplimentară R. Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de COVID-19.