Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a vândut Ucrainei…

R. Moldova a vândut Ucrainei 1 MWh de energie electrică „în calitate de test”, anunță Energocom

SA „Energocom” anunță pe 21 martie că a vândut în Ucraina 1 MWh de energie electrică „în calitate de test”. Până acum compania doar procura de la producători din Ucraina. Astfel, în cadrul acestui test energia electrică a fost procurată din Uniunea Europeană, a tranzitat sistemul energetic moldovenesc și a fost vândut furnizorilor ucraineni.

„Profilul SA Energocom, dar și înscrierea recentă pe unica platformă europeană de rezervare a capacităților de electricitate JAO permite întreprinderii să deruleze și astfel de tranzacții”, anunță Energocom.

Energocom susține că „analizează acum procedurile de tranzit, pentru a fi pregătit de orice situație de pe piață”.

În toamna anului 2022, Rusia a lansat atacuri puternice asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Atunci, Kievul a luat decizia de a opri exportul de energie electrică pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, anunța pe 10 octombrie 2022 Ministerul Energiei al Ucrainei. R. Moldova importa 30% din energia consumată din Ucraina. Astfel, a doua zi, pe 11 octombrie, R. Moldova a început să primească integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan).

Din decembrie 2022, potrivit unui contract semnat de „Energocom” cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), malul drept achiziționează energie electrică la preț de 73 de dolari per MWh, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care ajunge în regiunea transnistreană. Din 1 ianuarie 2023, consumatorilor Premier Energy achită 3,42 lei/kWh, iar consumatorii FEE-Nord achită 3,84 lei/kWh.