Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ucraina oprește exportul de energie…

Ucraina oprește exportul de energie electrică către Europa, anunță Ministerul Energiei de la Kiev. Reacția Chișinăului

UPDATE: Solicitată de Ziarul de Gardă, Alina Merlici, purtătoarea de cuvânt a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ne-a comunicat că în prezent autoritățile responsabile de acest domeniu „analizează efectele pentru Moldova” a deciziei Kievului de a opri exportul de energie electrică, și marți, 11 octombrie, vor veni cu mai multe detalii la acest subiect.

Știrea inițială

Ucraina oprește, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie, anunță Ministerul Energiei al Ucrainei.

„Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o ​​după sincronizarea cu UE, precum și liniile separate către Moldova și Polonia, au ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și au susținut stabilitatea sistemului energetic european.

Chiar și după închiderea Centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni în exportul de energie electrică. Însă atacurile cu rachete de astăzi, care au lovit substațiile de generare termică și electrică, obligă Ucraina să oprească exportul de energie electrică din 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a anunțat Ministerul Energiei de la Kiev.

În luna octombrie, R. Moldova cumpără energie electrică de la trei furnizori. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța pe 30 septembrie că pentru luna octombrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizarea a energiei electrice:

  • Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.
  • Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.
  • Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna octombrie este de 68,9 USD/MWh.