Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Promisiunea Guvernului în legătură cu…

Promisiunea Guvernului în legătură cu vânzarea terenului fostului Stadion Republican

Foto: realitatea.md

Banii care vor fi obținuți de stat din vânzarea teritoriului pe care este amplasat Stadionul Republican urmează a fi utilizați pentru dezvoltarea infrastructurii sportive în R. Moldova. O hotărâre în acest sens a fost luată de către Guvern la 1 august. Se întâmplă la aproape două săptămâni după ce Parlamentul a aprobat desființarea Stadionului Republican și transmiterea terenului pe care este amplasat în gestiunea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, pentru construirea unui nou sediu și după ce experții Centrului Național Anticorupție au recomandat Guvernului să vândă bunul imobil în condiții de maximă transparență.

„Mijloacele financiare provenite din vânzarea-cumpărarea terenului amplasat în municipiul Chișinău, str. Tighina, nr. 12, cu suprafața de 5,1814 ha (numărul cadastral 0100208.277), vor fi utilizate pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a culturii fizice și sportului”, se arată în Hotărârea aprobată de Guvernla 1 august. În aceeași ședință a fost aprobată Hotărârea privind inițierea negocierilor pentru semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcţia Ambasadei SUA la Chișinău.

Hotărârea privind utilizarea banilor de pe urma vânzării este aprobată înainte ca proiectul de lege privind desființarea Stadionului Republican să fie promulgat de șeful statului, respectiv, înainte de a intra în vigoare.

Anterior, Igor Dodon a declarat că nu va promulga proiectul de lege cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican în proprietatea Ambasadei SUA. Acesta a admis că ar putea fi suspendat din funcție pentru refuzul de a semna documentul și a declarat că vrea ca cetățenii să cunoască că „a refuzat să cedeze pământ americanilor pentru construcția ambasadei”.

După promulgarea proiectului de lege respectiv, Guvernul urmează să determine valoarea bunului imobil, să negocieze prețul și să semneze contractul de vânzare cumpărare.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a recomandat anterior Guvernului să vândă în condiții de maximă transparență teritoriul Stadionului Republica. În același timp, CNA a punctat că nota proiectului nu include aspecte cu privire la consecințele juridice în eventualitatea dezacordului privind achiziționarea terenului și recomandă ca aceasta să fie completată.

Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.

Foto: realitatea.md