Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prim-ministra Gavrilița susține că Guvernul…

Prim-ministra Gavrilița susține că Guvernul va compensa primii 500 m3 de gaz consumați pentru agenții economici

Profimedia Images

Pentru agenții economici, tariful pentru primii 500 de metri cubi de gaz consumat nu va crește în lunile ianuarie, februarie și martie. Un anunț în acest sens a fost făcut de către prim-ministra Natalia Gavrilița, luni, 31 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

O decizie în acest sens urmează să fie adoptată marți, 1 februarie, de către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

„Guvernul a analizat un proiect de compensare pentru agenții economici. Guvernul va compensa primii 500m3 de gaz consumat pentru toți agenții economici. Aceste compensații vor fi acordate retroactiv, aplicate din 1 ianuarie anul curent. Este un program care va avea același mecanism ca și la consumatorii casnici. Vom lucra pentru un program țintit pentru a reduce creșterea tarifelor la alimente importante”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

În context, ministrul Economiei Sergiu Gaibu a declarat că pentru jumătate dintre agenții economici abonați la Moldovagaz Guvernul va compensa integral cheltuielile pentru gazele naturale.

„La agenții economici am decis că este nevoie de compensații. Mai bine de Jumatate din agenții economici abonații Moldovagaz vor fi compensați integral cu aceasta compensație. În total la 10 500 de agenți economici sunt abonați, vor beneficia practic toți, dar mai bine de jumatate dintre agenții economici vor fi compensați integral”, a declarat Sergiu Gaibu, ministru al Economiei.

La 28 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali. Cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, cu 4 lei și 18 bani mai mult decât în prezent. Tarif care va fi afișat în facturi din ianuarie.

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița a declarat că tarifele pentru consumatorii casnici care consumă până la 150 m3, vor rămâne neschimbate pentru lunile ianuarie, februarie, martie.

Moldovagaz a cerut majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus.

La 20 ianuarie, responsabilii din cadrul companiei Moldovagaz au anunțat că au transferat în întregime concernului rus Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie. Asta după ce Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic, iar Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus printr-o dispoziție transferarea în avans a plăților compensațiilor la facturile la gaz pentru lunile ianuarie, februarie și martie.

R. Moldova se confruntă începând de joi, 20 iauarie, cu stare de urgență după ce, potrivit Guvernului de la Chișinău, Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul ca începând cu ziua de vineri, 21 ianuarie, să ne fie tăiat gazul.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.