Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noi categorii de compensații la…

Noi categorii de compensații la facturi și acces la conturi bancare. Parlamentul a aprobat în lectură finală modificările legislative privind vulnerabilitatea energetică

Imagine simbol. Arhivă

Parlamentul a decis instituirea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” „și extremă”. Acest instrument va permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului. Proiectul de modificare a Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și a Legii cu privire la ajutorul social a fost votat de Legislativ joi, 17 august, în lectura a doua de 54 de deputați.

Documentul mai propune integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului – a ajutorului pentru perioada rece a anului și a compensațiilor la achitarea facturilor la energie – într-un mecanism unic: plata compensațiilor la energie. În perioada rece 2022-2023, aproximativ 170 000 de familii au beneficiat de ambele plăți, completând două cereri separate în două sisteme informaționale separate.

Totodată, pentru a îmbunătăți „echitatea sistemului” urmează a fi extinsă lista criteriilor care vor fi luate în calcul la determinarea gradului de vulnerabilitate energetică. În prezent, programul nu face distincție între adulți și copii, persoane cu dizabilități, locuitori ai mediului urban sau rural etc.

„O altă problemă care va fi soluționată prin aplicarea prevederilor propuse este impactul redus al măsurii pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt racordați la surse de energie pentru încălzire. În funcție de circumstanțele gospodăriei, aceasta ar urma să beneficieze fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică”, conform Parlamentului.

Adițional, autoritățile vor acea acces la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei. 

„Aceasta măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia R. Moldova”, a indicat autorul proiectului de lege Dan Perciun, când deținea funcția de deputat.

Potrivit informațiilor existente, în perioada rece 2022-2023, 80 % din gospodăriile din R. Moldova, adică peste 600 000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. În anul 2023, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de 893,1 milioane de lei.

Proiectul a fost elaborat de fostul deputat Dan Perciun împreună cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În sezonul rece 2022-2023, în cazul gazelor naturale, statul a compensat tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, a fost de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.