Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz anunță că și-a îndeplinit…

Moldovagaz anunță că și-a îndeplinit integral angajamentele de rambursare a împrumutului luat de la Energocom

S.A. „Moldovagaz” a transferat joi, 27 aprilie, către S.A. „Energocom” 79,8 milioane de lei, care reprezintă dobânda contractuală pentru credit. Astfel, compania și-a îndeplinit integral angajamentele de rambursare a împrumutului convenit în octombrie anul trecut, anunță președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Totodată, echipa de avocați a Moldovagaz va lansa procedura de ridicare a privilegiilor restrictive asupra companiei Moldovatransgaz”, mai anunță Vadim Ceban.

Pe 12 aprilie „Energocom” anunța că Moldovagaz i-a achitat integral împrumutul de 1,05 miliarde lei, luat în luna octombrie anul trecut, pentru care au fost gajate toate activele mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale, precum și partea socială integrală din SRL Moldovatransgaz.

Acest credit era scadent la data de 1 mai, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale. Atunci, Energocom anunța că Moldovagaz mai are de achitat dobânzi în jur de 80 de milioane de lei.

Concernul rus Gazprom a anunțat, pe 4 octombrie 2022, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei spuneau că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”.

Atunci, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie potrivit căreia SA „Energocom” urma să acorde un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor, „pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale”.