Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Lipsă de cvorum și „consens”.…

Lipsă de cvorum și „consens”. R. Moldova riscă să piardă două credite nerambursabile din partea SUA de circa 100 de milioane de dolari, pentru că Guvernul nu a aprobat amendamentele la două acorduri, iar termenul limită este 31 mai

Imagine-simbol: Agora.md

R. Moldova riscă să piardă două credite nerambursabile din partea SUA de circa 100 de milioane de dolari. Asta după ce Cabinetul de miniștri în exercițiu nu a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 26 mai, amendamentele cu privire la două acorduri între Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) a căror termene limită pentru implementare este 31 mai curent.

Este vorba despre proiectul de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării celui de-al unsprezecelea Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru o guvernare democratică mai eficientă şi mai responsabilă, semnat la Chișinău la 28 septembrie 2016, precum și proiectul de hotărâre cu privire la inițierea negocierilor şi aprobarea semnării celui de-al unsprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creşterea comerţului şi investiţiilor în sectoarele-cheie, semnat la 28 septembrie 2016.

Miercuri, 26 mai: Proiectele de hotărâre incluse pe agenda ședinței nu au fost aprobate din lipsă de cvorum. Bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a abținut de la vot, iar ministrul demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, nu s-a prezentat la ședință.

Joi, 27 mai: Ședința Guvernului unde trebuiau să fie examinate din nou proiectele de hotărâre cu privire la creditele nerambursabile din partea SUA a fost anulată. Sursele Ziarului de Gardă din cadrul Executivului ne-au spus că membrii Cabinetului de miniștri nu au ajuns la un consens pe marginea acestor subiecte, astfel încât ședința a fost anulată, cu toate că premierul interimar, Aureliu Ciocoi, anunțase că aceste „granturi sunt substanțiale” și că „R. Moldova trebuie să profite la maxim de oferta generoasă din partea Guvernului SUA”.


După ce în cadrul ședinței de miercuri, bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a abținut de la vot, solicitată de ZdG joi, 27 mai, aceasta ne-a comunicat prin intermediul consilierului său, Andrei Vedutenco, că a avut câteva neclarități referitor la proiectele respective și că în cadrul ședinței următoare va susține proiectele de hotărâre.

„Este o experiență nouă pentru R. Moldova – parcurgerea unei crize pandemice, agravate de criză economică, cu un Guvern demisionar, presat de conflicte acute politice. Au fost niște neclarități legate de proiectele de hotărâre de Guvern, referitoare la acordurile cu Guvernul SUA. După unele clarificări, am informat colegii că susțin proiectele de hotărâre de Guvern referitoare la granturile din partea Guvernului SUA”, a declarat Vedutenco pentru ZdG.

Pentru a afla mai multe informații pe acest subiect, ZdG l-a contactat pe prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, dar și pe ministrul demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, însă aceștia nu au răspuns la apeluri.

În context, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco susține că decizia Cabinetului de miniștri cu privire la proiectele respective „demonstrează o dată în plus că pe 11 iulie avem nevoie de mobilizare masivă pentru a scăpa țara de politicieni frustrați și flecari”.

„Miniștrii lui Dodon, între care se remarcă „tehnocratul” Fadei Nagacevschi, au blocat astăzi dimineață a doua oară obținerea de către R. Moldova a 100 de milioane de dolari ca grant. Adică donație/ajutor care nu trebuie restituit. Asta demonstrează o dată în plus că pe 11 iulie avem nevoie de mobilizare masivă pentru a scăpa țara de politicieni frustrați și flecari, care sunt gata să renunțe la ajutoare nerambursabile pentru oameni, doar pentru faptul că sunt supărați pe Maia Sandu și PAS”, a spus deputatul.

Pe 26 mai, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că responsabilii din cadrul Guvernului urmau să se întrunească joi, 27 mai, în ședință, pentru a ajunge la un consens pe marginea acestor subiecte. Tot atunci, Ciocoi a anunțat că termenul limită pentru implementarea acordurilor este 31 mai curent.

„Sunt granturi substanțiale, sunt granturi oferite R. Moldova de către partenerii americani și este de datoria noastră să fim suficient de inteligenți pentru a profita la maxim de această ofertă generoasă din partea Guvernului SUA. Pentru cârcotași, vreau să subliniez că nu se încalcă opinia Curții Constituționale din martie anul curent. Guvernul are voie să inițieze negocieri și să semneze acorduri care nu presupun angajamente financiare din partea statului R. Moldova. În cazul de față este vorba doar de granturi. Termenul limită pentru ambele acorduri este 31 mai 2021”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Cabinetul de miniștri în exercițiu urma să se întrunească joi dimineață, 27 mai, în ședință, însă întrevederea a fost anulată „pentru o altă dată”, după ce, potrivit unor surse din cadrul Guvernului, membrii Executivului în exercițiu nu au ajuns la un consens „pe marginea a două subiecte” care urmau să fie discutate în cadrul ședinței programate în această dimineață.