Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În jur de 5 mii…

În jur de 5 mii de familii din R. Moldova nu vor beneficia de compensații la energie, susține deputatul Dan Perciun

Președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS, Dan Perciun, susține că doar în jur de 5 mii de familii din R. Moldova, care au venituri foarte mari, nu vor beneficia de compensații la energie, în cadrul programul de compensații din partea statului „Ajutor la contor”. 

„Acele familii care au venituri foarte mari, puține la număr de altfel, considerăm că au capacitatea financiară să achite facturile integral. Numărul celor care nu vor beneficia de compensații va fi în jur de 5 000 (de familii n. red), poate un pic mai mic chiar. Majoritatea absolută a populației va beneficia de compensații, dar tarifele vor fi diferențiate”, a explicat deputatul PAS, Dan Perciun.

Potrivit deputatului, ar urma să fie majorat și plafonul de consum la energia electrică pentru cei care se încălzesc cu electricitate.

„Pentru cei care se încălzesc cu electricitate credem că, în varianta finală, plafonul compensației va fi majorat până la 1000 de kW. Se încălzesc cu electricitate asta înseamnă că au cheltuit mai mult de 250 kW anul precedent, nu sunt conectai la energie termică, au un consum de gaz mai mic de 30 m3. Sunt circa 10 mii de gospodării care se încălzesc cu electricitate și pentru ei plafonul va fi mai mare în varianta finală, explică deputatul.

De asemenea, Dan Perciun susține că locuitorii din mediul rural vor beneficia și în acest an de ajutorul de 700 de lei pentru perioada rece a anului, fiind eliminate și anumite criterii legate de deținerea anumitor bunuri.

„Cei din mediul rural au posibilitatea să aplice la ajutorul pentru perioada rece a anului. Noi am majorat plafoanele de eligibilitate acolo, sunt mai mari decât anul trecut, pentru acei 700 de lei pe lună. De asemenea, au dispărut anumite criterii legate de deținerea anumitor bunuri. A rămas condiția să aibă un statut ocupațional, pentru ca să poată beneficia de aceste 700 de lei”, a explicat Dan Perciun.

Data limită pentru înregistrarea cererilor pe platforma compensatii.gov.md este 25 noiembrie. Potrivit deputatului Dan Perciun, în perioada 25 – 30 noiembrie, fiecărei familii urmează să-i fie atribuită categoria de vulnerabilitate energetică.

Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției au declarat anterior pentru ZdG că începând cu data de 25 noiembrie, cetățenii vor fi anuntați prin sms, poșta electronică și în cabinetul personal din sistemul informațional despre categoria de vulnerabilitate energetică. De asemenea, în fiecare lună, categoria de vulnerabilitate va fi indicată în facturi.

„Începând cu 25 noiembrie, cetățenii vor fi anuntați prin sms, mail și în cabinetul personal din sistemul informațional despre categoria de vulnerabilitate stabilită”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Diana Blănaru, consultant principal al Serviciului de informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Cinci categorii de vulnerabilitate energetică

Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prevede 5 categorii de vulnerabilitate în funcție de ponderea cheltuielilor pentru energie raportate la venitul disponibil al gospodăriei:

Foarte ridicată – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai mult de 95% din veniturile disponibile.

„Dacă venitul disponibil pentru achitarea energiei este o valoare negativă sau egală cu zero, gospodăriei casnice îi este atribuită categoria de vulnerabilitate foarte ridicată”, potrivit Regulamentului.Publicitate

Ridicată – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 35% și 94% din veniturile disponibile

Medie – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 20% și 34% din veniturile disponibile

Scăzută – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 10% și 19% din veniturile disponibile

Non – vulnerabilă – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai puțin de 10% din veniturile disponibile

Potrivit Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie„atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică pentru consumatorii înregistrați în sistemul de vulnerabilitate energetică se face lunar, în baza datelor disponibile în sistem la data de 25 a fiecărei luni”.

Dreptul la compensații încetează dacă în urma reevaluării consumatorului casnic îi este atribuită categoria de non-vulnerabilitate. Furnizorii calculează compensațiile pentru fiecare consumator casnic și le reflectă în factură, indicând volumul compensat, tariful compensat și suma compensată, precum și categoria de vulnerabilitate a consumatorului casnic.

Locurilor de consum care nu au fost înregistrate de solicitanți în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie.

VIDEO Ce compensații vor primi cetățenii pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică. Autoritățile anunță valoarea plafoanelor de consum

Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată pe 12 octombrie 2022. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul va fi utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.

Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie și consumatorii casnici vor vedea în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze pentru a primit compensații a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online. Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, pot apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate. 

Conform datelor Guvernului, banii alocați compensării creșterii tarifului la energie, disponibili în fondul de reducere a vulnerabilității energetice „ar permite reducerea în medie a facturii (prețului pentru un metru cub n.r.) la gazele naturale cu 12-13 lei”, a subliniat ministrul Spatari. „Este o valoare medie… și facturile vor putea fi reduse mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru cei mai puțin vulnerabili”, a mai spus ministrul.