Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În două zile cetățenii vor…

În două zile cetățenii vor afla noul tarif provizoriu la gaz, care va fi aplicat în facturi din 1 noiembrie: Moldovagaz a cerut un preț dublu față de cât achită consumatorii acum

În două zile, mai exact miercuri, 10 noiembrie, am putea afla cât vom plăti, începând cu luna noiembrie curent, pentru gazele naturale.

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, cel care a înaintat către ANRE cererea de ajustare a tarifelor la gaz, a menționat că tariful pentru un metru cub de gaze naturale ar putea să ajungă la pragul de 10 lei, adică dublu față de cât achităm acum.

„Am făcut calculele deja și cererea este pregătită. Cred că astăzi după-amiază va fi prezentată către Agenție. Nu e secret mare, în jurul cifrelor care au fost menționate în mass-media, 9-10 lei. În principiu, sunt diferite categorii de tarife pentru diferite categorii de consumatori. Cifra concretă după-amiază va fi anunțată”, a declarat președintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Sputnik Moldova.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să aprobe până la 10 noiembrie prețurile provizorii reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public pentru S.A. „Moldovagaz”, cu aplicarea acestora începând cu data de 1 noiembrie curent, prin derogare de la procedurile stabilite în Legea nr.108/2016 cu privire la gazele naturale, Legea nr. 174/2017 cu privire la energetică și Legea nr. 239/2008 cu privire la transparența în procesul decizional.

O decizie în acest sens se conține în Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale emisă la 2 noiembrie curent. Astfel, la solicitarea Moldovagaz, până la data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii la gaz, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021. 

În același timp, potrivit reprezentanților Guvernului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. 

Actualul preț de furnizarea a gazelor naturale, 4,2 lei pentru un metru cub de gaze, achitat de consumatori a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 % , până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.

La 1 noiembrie, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cetățenii R. Moldova vor achita mai mult pentru gazele naturale, menționând că tarifele ar urma să fie ajustate începând cu luna noiembrie. În contextul creșterii tarifelor la gaze, viceprim-ministrul Spînu susține că în următoarele zile Guvernul va pregăti un pachet pentru susținerea financiară a cetățenilor, urmând să fie aprobat pentru implementare.