Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert: După 7 ani de…

Expert: După 7 ani de pauză, moldovenii încep să gestioneze mai eficient depozitele proprii din bănci

În prima jumătatea a anului 2021, depozitele deținute de persoanele fizice în bănci au crescut cu 3,3 miliarde lei și au ajuns la 54,1 miliarde lei. În mediu economiile cetățenilor R. Moldova au crescut lunar cu 552 milioane lei, ceea ce reprezintă un record absolut pentru R. Moldova și este cu 13% mai mult decât precedentul record stabilit în 2013, când depozitele au crescut lunar cu 489 milioane lei, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

„Dar nu acest aspect ne-a atras atenția cel mai mult. Un alt detaliu este mult mai important. În ultimii 7 ani depozitele moldovenilor în bănci au crescut exclusiv din contul depozitelor ”moarte” sau altfel spus din contul depozitelor fără dobândă sau a depozitelor la vedere cu dobândă redusă”, menționează expertul.

Potrivit lui Ioniță, depozitele la termen, cele care aduc venituri deponenților au rămas timp de 7 ani practic neschimbate și au oscilat în limita 28-29 miliarde lei.

„Acest fenomen are două explicații: încrederea slabă a moldovenilor în sistemul bancar și cultura financiară slabă”, explică Ioniță.

Conform estimărilor făcute de către Veaceslav Ioniță, după 7 ani de stagnare am înregistrat un salt fără precedent de creștere a depozitelor la termen. Acestea s-au majorat în jumătate de an cu 2,2 miliarde lei înregistrând un record istoric absolut de 30,9 miliarde lei. Creșterea lunară a depozitelor la termen în 2021 este de 365 milioane lei, dublu față de recordul precedent stabilit în anii 2013-2014.

Ioniță susține că această modificare calitativă a depozitelor persoanelor fizice în bănci „ne permite să facem primele două concluzii prudente: moldovenii își recapătă încrederea în sistemul bancar, dar și devin mai responsabili în gestionarea economiilor proprii din bănci”.

Citiți și: Expert: Unul din 4 moldoveni se află peste hotare, iar în ultimii 5 ani R. Moldova a înregistrat cel mai mare exod al populației din istoria sa