Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energocom anunță că a întors…

Energocom anunță că a întors 35 milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD anul trecut

Sursa foto: Energocom/ Facebook

Compania de stat „Energocom” anunță miercuri, 26 aprilie, că a întors 35 milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anul trecut, pe care avea obligația s-o ramburseze până pe 1 mai.

Închiderea primei tranșe de 100 de milioane de euro este prevăzută pe 1 iulie, menționează reprezentanții companiei.

Conform Energocom, împrumutul din cadrul Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale” a fost utilizat în perioada 17 octombrie 2022 – 10 ianuarie 2023, „pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și creării stocurilor strategice, inexistente până în toamna anului trecut”.

„Aceste procurări, în cadrul a două tranșe, au fost prevăzute pentru a preveni situații de urgență, în contextul în care toată Europa se pregătea de scenariul sumbru – a sistării gazelor de către concernul rus Gazprom. Au fost achiziționate peste 300 milioane de metri cubi de gaze, în cadrul a 130 de runde de licitații conform regulilor BERD, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept”, menționează compania într-un comunicat.

Creditul este de tip revolving, pentru o perioadă de trei ani, potrivit Energocom.

Pe 3 aprilie 2023, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că în luna curentă prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus „Gazprom” către R. Moldova este de 673 de dolari pentru mia de metri cubi. Întreaga cantitate de gaze naturale de la furnizorul rus „va fi direcționată pentru necesitățile „Tiraspoltransgaz”, anunța Ceban.