Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Elveția contribuie cu aproape 7…

Elveția contribuie cu aproape 7 milioane de dolari la oferirea compensațiilor în facturile la energie

Foto: PNUD

Elveția contribuie cu 6,67 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Fondurile permit Guvernului R. Moldova să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 100 de mii de gospodării vulnerabile.

„Elveția a fost printre primele țări care au oferit sprijin financiar direct Guvernului R. Moldova pentru ca aceasta să își fortifice capacitatea de a acoperi costurile și necesitățile legate de răspunsul la criza refugiaților. Acum, Elveția contribuie la efortul colosal al R. Moldova de a gestiona criza energetică și de a limita repercusiunile facturilor mari pentru oameni”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„Apreciez contribuția semnificativă a Elveției la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care vine într-un moment critic și care va contribui la reducerea poverii costurilor ridicate ale energiei asupra populației cele mai vulnerabile, inclusiv asupra refugiaților”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Și Suedia a contribuit recent cu 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, printr-un acord cu PNUD.

La rata actuală a inflației, există un risc mare ca un sfert din populație să ajungă să trăiască în condiții de sărăcie (mai puțin de 1,5 dolari/zi), conform estimărilor PNUD. Dacă va fi implementat pe deplin, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar putea preveni acest risc. Totodată, potrivit analizei preliminare a PNUD, datorită compensării facturilor la energie, circa 160.000 de gospodării ar putea să iasă din sărăcie.