Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Suedia oferă 10 milioane de…

Suedia oferă 10 milioane de dolari pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile din R. Moldova să facă față facturilor mari la energie, anunță PNUD

Sursa foto: UNDP

Suedia contribuie cu 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Potrivit PNUD Moldova, fondurile vor permite Guvernului țări noastre să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 100.000 de gospodării vulnerabile.

„Economiile țărilor europene, și în special economia Moldovei, sunt grav afectate de agresiunea oribilă și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și de manipularea continuă a aprovizionării cu energie. În Moldova, oamenii se luptă cu costuri crescute ale vieții, care afectează cel mai mult persoanele vulnerabile. În această situație, toți trebuie să fim uniți pentru a fi rezilienți și pentru a trece cu bine peste iarnă.

Suedia contribuie pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile din Moldova să facă față facturilor mari la energie. Contribuția financiară de 10 milioane de dolari a Suediei are ca scop să-i ajute pe cei care suferă cel mai mult din cauza actualei crize energetice și economice”, a spus Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul R. Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„Apreciem foarte mult parteneriatul și contribuția semnificativă a Suediei la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest sprijin semnificativ va atenua presiunea asupra grupurilor vulnerabile și va contribui la reducerea inegalităților accentuate de criza multidimensională cu care se confruntă Moldova în domeniul securității, energiei și al costului vieții”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în R. Moldova.

Potrivit unui studiu PNUD privind impactul creșterii costurilor resurselor energetice asupra sărăciei energetice a populației, 60% din populația R. Moldova este afectată de sărăcie energetică, cheltuind peste zece la sută din bugetele casnice pe facturile la energie.

În baza unui exercițiu de simulare efectuat recent, PNUD estimează că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie din cauza impactului războiului, inclusiv a inflației ridicate, ar putea să crească de peste trei ori, ajungând până la aproximativ 35% din populația totală: „Consecințele asupra populației Moldovei sunt de amploare, având cele mai mari repercusiuni asupra segmentelor deja vulnerabile și sărace ale populației”.

Potrivit PNUD, se estimează că Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va atenua pozitiv această tendință, sprijinind gospodăriile sărace energetic prin compensații pe termen scurt și prin măsuri pe termen lung de sporire a eficienței energetice și de creștere a nivelului de conștientizare a populației.

Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

  • 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
  • 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:

  • 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
  • 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.