DOC/ R. Moldova va utiliza cele 236 milioane de dolari, din partea FMI, pentru finanțarea necesităților bugetului de stat
Republica Moldova va putea utiliza cele 165,3 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a circa 236 milioane de dolari, din partea Fondul Monetar Internațional (FMI). Resursele financiare respective vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar. Proiectul de lege privind punerea în aplicare a alocării DST de către FMI a fost aprobat joi, 14 octombrie, în lectura a doua.
Potrivit documentului, Banca Națională a Moldovei va transfera Ministerului Finanțelor mijloacele financiare în termenii și condițiile stabilite, în baza unui acord ce urmează a fi încheiat între cele două instituții.
Alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Astfel, țările membre nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST. Respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.
În conformitate cu procedurile FMI fiecare țară membră urmează să achite o dobândă trimestrială și un comision anual.
Rata dobânzii DST este flotantă și la data de 20 septembrie 2021 a constituit 0,05%, iar rata comisionului anual este, de asemenea, flotantă și la momentul actual constituie circa o miime dintr-un procent.
Proiectul aprobat de Parlament în prima lectură:
Alocarea de DST este o sursă nerambursabilă, iar cheltuielile aferente deservirii acestora se vor efectua de la bugetul de stat și vor fi prevăzute în proiectul de rectificare a Legii Bugetului pentru anul 2021.
La 22 septembrie, proiectul a fost aprobat de Cabinetul de miniștri.
În august, reprezentanții Executivului de la Chișinău au anunțat că Republica Moldova va beneficia de 165,3 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a circa 236 de milioane de dolari, din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).
Decizia a fost discutată în cadrul unei ședințe a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Rodgers Chawani, Reprezentant Rezident al FMI în Republica Moldova. Conform Executivului, alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.