Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Parlamentul propune Curții de…

DOC Parlamentul propune Curții de Conturi să realizeze, în 2022, un audit public extern în domeniul gazelor naturale

Parlamentul va propune Curții de Conturi să realizeze un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Comisia de control al finanțelor publice a aprobat, în unanimitate, raportul la Proiectul de lege respectiv și îl va înainta pentru examinare în plenul Legislativului.

Auditul ar urma să fie efectuat asupra activității societăților comerciale și entităților din domeniul gazelor naturale sub aspectul conformității activităților și tranzacțiilor financiare ale acestora cu normele legale.

Misiunea de audit va fi efectuată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi și Legii privind societățile pe acțiuni care stabilește că auditul poate fi efectuat la entitatea de interes public și la societatea în care cota statului depășește 50% din capitalul social.  

În prezentarea proiectului, vicepreședintele Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, a explicat că necesitatea acordării Curții de Conturi a competențelor efectuării misiunii de audit la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale rezidă în importanța majoră a acestui domeniu pentru economia țării și bunăstarea cetățenilor. În 30 de ani în Republica Moldova nu a fost realizat vreun audit public extern în acest domeniu, a subliniat deputatul.

Proiectul de lege:

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a atras atenția asupra resurselor necesare pentru efectuarea de către Curtea de Conturi a auditului public extern în domeniul gazelor naturale, menționând totodată importanța continuării misiunilor de audit în cadrul altor entități.   

Gazprom a anunțat anterior că intenționează să sisteze livrarea de gaze naturale în R. Moldova, din motiv că nu sunt achitate plățile în termenul stabilit, a declarat Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom.

La 25 noiembrie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Datoria R. Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența, a mai declarat pe 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu. Detalii aici

Pe 29 octombrie curent, după o serie de negocieri, contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.