Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cum ajunge energia electrică în…

Cum ajunge energia electrică în R. Moldova. (In)dependența față de Est

Sursa: Facebook/SpinuAndreiMD

R. Moldova are o singură linie electrică de înaltă tensiune prin care poate importa curent electric. Pentru a ajunge în R. Moldova, curentul electric, fie că vine din Est sau din Vest, trece, inevitabil, prin Ucraina și regiunea transnistreană.

Abia în 2021, autoritățile de la Chișinău au inițiat construcția unei linii de înaltă tensiune pentru a putea transporta curentul de la Vulcănești direct spre Chișinău, evitând astfel regiunea transnistreană și Ucraina. Proiectul încă se află la o fază incipientă.

Drumul luminii românești spre R. Moldova: Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan – Chișinău

Deși, începând cu primele zile ale lunii noiembrie, R. Moldova a cumpărat circa 80% din necesarul de energie electrică de pe bursa din România, aceasta a ajuns în țară urmând același traseu ca și cea cumpărată anterior de la ucraineni sau de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), aflată în regiunea transnistreană. 

Astfel, indiferent de unde este cumpărată energia electrică, ea vine în R. Moldova prin linia electrică de 400 de KV de pe traseul Isaccea (localitate din România aflată la granița cu Ucraina) – Vulcănești (R. Moldova) – MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul controlat de autoproclamatele autorități transnistrene, n.r.). Apoi, de la Cuciurgan sunt două linii electrice de 330 de KV care vin spre Chișinău, iar apoi alimentează tot teritoriul țării. Altfel spus, și curentul cumpărat din România trece prin sudul Ucrainei și prin regiunea transnistreană înainte de a ajunge în Chișinău și în celelalte localități din țară. 

Autoritățile au comunicat anterior că deconectările de lumină care s-au produs în R. Moldova pe 15 și 23 noiembrie au fost cauzate de faptul că R. Moldova și Ucraina fac parte din același sistem electroenergetic, dar și din cauza sistemelor de protecție ale rețelelor electrice, care se declanșează odată cu depistarea unor instabilități, așa cum sunt cele produse în urma bombardamentelor masive în Ucraina.

R. Moldova și Ucraina fac parte din același sistem electroenergetic, dar ne-am conectat la rețeaua europeană în luna martie 2022. Respectiv, dacă este creat un dezechilibru în sistemul ucrainean, conexiunile cu rețeaua europeană sunt deconectate. Când au loc bombardamente în Ucraina, fiind deteriorate stațiile electrice care produc energie, fie transformatoarele, fie liniile, se creează un dezechilibru, deoarece scade brusc producția și se deconectează energia electrică, ca măsură de protecție”, explică Sergiu Tofilat, expert în energetică. 

„Nu este suficient să avem doar rețeaua Vulcănești – Chișinău”

Pentru a nu fi influențați de tulburările în sistem din cauza bombardamentelor sau deconectărilor în masă din Ucraina, R. Moldova ar avea nevoie de două linii electrice aeriene (LEA) – Vulcănești – Chișinău și Bălți – Suceava.

În cazul în care ar fi existat o rețea de la Vulcănești spre Chișinău, deconectările în masă erau să ne afecteze într-o măsură mai mică. Evident nu este suficient să avem doar rețeaua Vulcănești – Chișinău, e nevoie și de una care ar face legătura dintre Bălți – Suceava – Gădălin”, explică Sergiu Tofilat.

Abia în 2021, autoritățile de la Chișinău au inițiat construcția unei linii de înaltă tensiune pentru a putea transporta curentul de la Vulcănești direct spre Chișinău, evitând astfel regiunea transnistreană și Ucraina. Proiectul încă se află la o fază incipientă.

Conform serviciului de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, „lucrările la construcția LEA Vulcănești-Chișinău se desfășoară conform planului de lucrări prestabilit, iar prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) asigură monitorizarea acestora astfel încât lucrările planificate să fie realizate într-un termen cât mai restrâns posibil”. 

„Suntem la etapa finală de proiectare a liniei”

Contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat la data de 12 noiembrie 2021. Lucrările sunt efectuate de compania indiană KEC International, cea care a câștigat o licitație în acest sens, după ce un consorțiu de companii românești a fost descalificat pentru că garanția bancară nu era din partea consorțiului, dar din partea unei singure companii. În februarie 2022, compania KEC International a înregistrat în R. Moldova firma „KEC International Limited Sucursala Chișinău”

Solicitat de ZdG, Sergiu Aparatu, directorul „Moldelectrica”, a menționat că acum „suntem la etapa finală de proiectare a liniei”. „Noi, în cadrul proiectului, suntem beneficiarul final, dar contractorul și cel care duce evidența activităților este Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

Până în ziua de astăzi, din informația pe care o deținem noi în calitate de beneficiar, suntem la sfârșitul etapei de proiectare a liniei. Au fost efectuate mai multe teste, a pilonului de bază, pilonilor de ancorare, conductorului de gardă, conductorului de bază etc. Aceste testări sunt efectuate în India, fiind prezenți mai mulți reprezentanți ai Moldelectrica și consultanți din cadrul unei companii de consultanță din India care au câștigat tenderul”, menționează Sergiu Aparatu.

În luna noiembrie a anului curent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a menționat că „lucrările de construcție propriu-zise vor demara în primăvara anului 2023, fiind realizate până acum următoarele proceduri: investigarea preliminară a solului, realizarea proiectului tehnic pentru toate cele trei tipuri de piloni, a lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică, realizarea studiului pentru evaluarea riscului aviar și testarea pilonilor”.

„Construcția unei linii electrice de înaltă tensiune va însemna o desprindere de sectorul energetic rusesc și cel transnistrean”

Viorel Chivriga, expert în economie, menționează că lipsa unor linii de înaltă tensiune alternative în cele trei decenii de independență a R. Moldova s-a „datorat” indiferenței celor care au condus țara în toți acești ani.

O reformă în sectorul energetic semnifică întâi de toate interes național și nicidecum un interes de grup. Această reformă presupune și o interacțiune cu companii care joacă curat și, nu în ultimul rând, o desprindere de la vechiul sistem totalitar de care depindem, inclusiv în sectorul energetic. Construcția unei linii electrice de înaltă tensiune va însemna o desprindere de sectorul energetic rusesc și cel transnistrean, având mână liberă și fiindu-ne asigurată securitatea energetică”, afirmă Viorel Chivriga.

Anterior, autoritățile au anunțat că linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău ar putea fi dată în exploatare în 2024 – 2025.

Un nou contract cu MGRES, criticat de opoziție și unii experți

După ce R. Moldova a importat energie electrică din România începând cu finalul lunii octombrie 2022, sâmbătă, trei decembrie, autoritățile au anunțat că au semnat, un nou contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), cea de la care am procurat energie electrică în ultimii ani.

Condițiile contractului, dar și semnarea acestuia au fost criticate de mai mulți experți, dar și de câteva partide de opoziție, care au cerut explicații, dar și demisia ministrului Spînu și a vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrean. 

Contractul cu MGRES prevede că R. Moldova cedează întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom spre regiunea transnistreană, care urmează să și plătească pentru el. În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh.

Vicepremierul pentru infrastructură, Andrei Spînu, susține că deciziile luate au un singur scop – „să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”. Tot el a numit acordul cu MGRES „un compromis rezonabil”.