Cui aparține compania de la care R. Moldova va cumpăra energie electrică până în aprilie 2018

Societatea pe acțiuni de stat „Energocom” a semnat cu compania „DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către R. Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, anunță Ministerul Economiei, într-un comunicat de presă. Până acum, țara noastră procura energie electrică prin intermediul  unei firme transnistrene, „Energokapital”, cu proprietari în zone off-shore. 

La 31 martie curent,  în urma examinării ofertelor primite de la SA ”Energocom” și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocieirilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest, au semnat contracte cu SA „Energocom” privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Oferta SA ”Energocom” a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 USD pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus prețul de 58,5 USD pentru 1 MWh, diminuîndu-l în cea de-a doua până la 54,4 USD. La volumul de energie electrică importat de R. Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 milioane de lei. Analizând procesul de organizare a licitațiilor, atât operatorii reglementați, cât și membrii Grupului de observatori, care a monitorizat procesul de licitație a energiei electrice,  format din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Delegației UE în R. Moldova și Secretariatului Comunității Energetice, au menționat că acesta a fost organizat transparent, cu respectarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunității Energetice și pusă în aplicare la 5 ianuarie 2017  prin ordinul ministrului Economiei”, se precizează în comunicatul Ministerului Economiei. 

Rinat Ahmetov

„DTEK Trading” conform presei ucrainene face parte din imperiul miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov, tot el, proprietarul clubului de fotbal Shahtar Donețk, fiind deținută de „SCM Holdings”. 

Până acum, R. Moldova procura energie electrică de la Centrala de la Cuciurgani, însă prin intermediul firmei „Energokapital” din regiunea transnistreană, care are fondatori în zone off-shore. Presa a scris în ultimii ani că în spatele aceste companii ar sta oameni politici din R. Moldova.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivancelgroaznic

    Cit de repede ne trebue independentsa energetic , ca sa nu mai depindem de altsi. shi asta se poate realiza prin cdentrale eoliene, panouri solare. shi mai putem negocia tarife la elektricitate shi cu romania, care sigur va merdzhe inaintea noastra, sa ne azhute !

  2. ciubuc ion

    Acest Ahmetov se pare ca este proeuropean,il sustine pe Porosenko,dar avea multa industrie in zona Donetk,pe care fie a inchis-o,fie i-a fost distrusa ca stadionul clubului sau de fotbal,unde are si acum un antrenor bun din Romania,,,si a mutat jocurile in vestul Ukrainei sau la Kiev.chiar,,Daca facem economie este foarte bine,dar tare imi este frica ca se va face o smecherie ca sa revenim la Kuciurgan,pt,a finanta Transnistria ca si pana acum,fie pt,a nu pierde afaceristii nostri vaca de muls,primul care a sarit,fiind Usatai si nu este intamplare,el raspunzand de toate afacerile Rusiei in Moldova,fiind suspectat ca agent rus,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *