Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană a inițiat un…

Comisia Europeană a inițiat un studiu de fezabilitate pentru a îmbunătăți conectarea rețelelor feroviare din Ucraina și R. Moldova la cele din UE

Sursa foto: CFM

Comisia Europeană (CE), împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI), au lansat vineri, 21 octombrie, un studiu de pre-fezabilitate pentru a evalua cum pot fi conectate mai bine rețelele feroviare din Ucraina și R. Moldova cu Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T), potrivit unui comunicat de presă al CE.

Ecartamentul feroviar utilizat în cea mai mare parte a UE este diferit de cel din Ucraina și R. Moldova, ceea ce face dificilă expedierea mărfurilor în ambele direcții. Potrivit CE, acest lucru ar putea fi rezolvat prin extinderea ecartamentului feroviar al UE din Polonia și România în Ucraina și R. Moldova.

Studiul este un pas cheie în pregătirea pentru o mai bună conectivitate UE-Ucraina și Moldova după război, mai menționează Comisia Europeană.

„Studiul este una dintre măsurile pe termen mediu și lung stabilite în planul de acțiune Solidarity Lanes și este, de asemenea, strâns legat de propunerea Comisiei din iulie 2022 privind extinderea TEN-T la Ucraina și Moldova. Astfel, pregătim scena pentru soluții pe termen mai lung, sprijinind Ucraina în comerțul ei de după război și reconstrucția țării, urmărind, în special, eliminarea decalajului de interoperabilitate la frontiere”, spune comisarul european pentru transport, Adina Vălean.

Vicepreședinta BEI Teresa Czerwińska, responsabilă pentru operațiunile BEI în Ucraina și R. Moldova, susține că „studiul privind integrarea rețelelor feroviare ucrainene și moldovenești cu UE este primul pas către o legătură modernă de transport între UE, Moldova și Ucraina”.

Este o investiție strategică pentru o creștere economică durabilă, ecologică, care îmbunătățește și securitatea alimentară globală. Integrarea rețelelor de căi ferate va permite circulația mai ușoară și mai sigură a persoanelor, mărfurilor și serviciilor între cele trei piețe și o integrare mai rapidă a celor două țări în UE”, a declarat vicepreședinta BEI Teresa Czerwińska.

Serviciul de consultanță tehnică JASPERS din cadrul Băncii Europene de Investiții (BEI) este responsabil de finalizarea studiului până în mai 2023, în strânsă cooperare cu toate țările în cauză.