Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Când vor fi făcute publice…

Când vor fi făcute publice rezultatele auditului extern asupra datoriilor acumulate de Moldovagaz. Briefingul de presă programat miercuri, amânat fără explicații

Sursa: SA„Moldovagaz”/Facebook

Ministerul Energiei va face publice „săptămâna viitoare” rezultatele auditului extern asupra datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom și Factoring Finance. Despre aceasta a declarat miercuri, 30 august, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, deși reprezentanții Ministerului anunțaseră luni că Victor Parlicov urma să țină astăzi un briefing de presă privind „rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldova-Gaz și acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz”.

„Tot atunci vom face publice documentele relevante, iar împreună cu raportul de audit Moldovagaz vom informa societatea despre propunerile Chișinăului de soluționare a datoriilor”, a mai spus Daniel Vodă.

Despre amânarea briefingului, Ministerul Energiei a anunțat marți după masă, menționând că va „reveni cu detalii suplimentar”.

Guvernul a aprobat în toamna anului 2022 alocarea de către Agenția Proprietății Publice (APP) a 800 mii de euro, din Fondul de rezervă, pentru auditul extern al datoriei SA „Moldovagaz” către „Gazprom” și „Factoring Finance”.

„Conform contractului semnat pe 10 august cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma A.S. din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co. Limited din Marea Britanie, auditul va presupune elucidarea cu exactitate a constituirii datoriei Moldovagaz față de concernul rus, pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021”, anunță reprezentanții Guvernului.

Potrivit Guvernului, în procesul de verificare urmau să fie analizate modul în care au fost repartizate de către „Moldovagaz” (și întreprinderile predecesoare) plățile pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stâng. La fel, auditorii trebuiau să se concetreze pe evaluarea activelor transmise anterior către „Gazprom” ca decontare (parțială) a datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept și vor efectua, la necesitate, reevaluarea acestor active.

De asemenea, potrivit Executivului, trebuia să fie verificată legalitatea cesionării creanţelor „Gazprom” către „Factoring Finance”.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pentru cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Delegația R. Moldova, condusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și cea a Gazprom, condusă de șeful concernului rus Alexei Miller au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021, dar gazul ajunge în stânga Nistrului din luna decembrie a anului 2022.

Datoria malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituia în luna aprilie 2021 circa 715 milioane de dolari, inclusiv cu penalități, iar datoria malului stâng al Nistrului era de aproape 6,8 miliarde de dolari. Informațiile au fost prezentate atunci de către președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” în cadrul audierii publice organizate de comisia de control al finanțelor publice privind problema protejării intereselor statului în calitate de acționar al SA ”Moldovagaz”.

Potrivit informației prezentate de către președintele Comisiei de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul ”Gazprom” constituiau circa 715 milioane de dolari cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice.

În ce privește partea stângă a Nistrului, Vadim Ceban declara că, datoria constituie aproape 6,8 miliarde de dolari, care aparține în special SRL „Tiraspoltransgaz”.