Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Echipa de audit din Norvegia…

Echipa de audit din Norvegia și Marea Britanie a datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom, într-o vizită de lucru la Chișinău: „către sfârșitul anului este așteptat să livreze un prim raport”

Foto: APP

Reprezentanții companiilor Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, desemnate de Agenția Proprietății Publice (APP) să facă auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom și Factoring-Finance, malul drept, întreprind în această săptămână o vizită de documentare la Chișinău.

Către sfârșitul anului cele două companii ar putea să livreze un prim raport, „în funcție de materialele puse la dispoziție”, precizează Agenția Proprietății Publice.

„Experții britanici și norvegieni vor studia documente financiare și acordurile încheiate de-a lungul anilor de R. Moldova cu partea rusă, inclusiv perioada de până la crearea Moldovagaz, pentru a înțelege cum s-a format datoria istorică a malului drept pentru gazele achiziționate din Federația Rusă. Către sfârșitul anului este așteptat ca cele două companii să livreze un prim raport, în funcție de materialele puse la dispoziție”, potrivit APP.

Reprezentanții companiei au ajuns luni, 17 octombrie, la Chișinău, iar misiunea de audit se va afla în R. Moldova până vineri.

La 11 august curent, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre semnarea unui contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Astfel, APP a contractat  companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, care vor fi remunerate cu peste 15 milioane și jumătate de lei.

„Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate R. Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023”, menționează Agenția.

Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13 iulie, potrivit instituției.

SA „Moldovagaz” anunța în luna aprilie că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pentru cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Delegația R. Moldova, condusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și cea a Gazprom, condusă de șeful concernului rus Alexei Miller au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Datoria malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituia în luna aprilie 2021 circa 715 milioane de dolari, inclusiv cu penalități, iar datoria malului stâng al Nistrului era de aproape 6,8 miliarde de dolari. Informațiile au fost prezentate atunci de către președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” în cadrul audierii publice organizate de comisia de control al finanțelor publice privind problema protejării intereselor statului în calitate de acționar al SA ”Moldovagaz”.

Potrivit informației prezentate de către președintele Comisiei de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul ”Gazprom” constituiau circa 715 milioane de dolari cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice.

În ce privește partea stângă a Nistrului, Vadim Ceban declara că, datoria constituie aproape 6,8 miliarde de dolari, care aparține în special SRL „Tiraspoltransgaz”.