Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Agenția Franceză pentru Dezvoltare va…

Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic și feroviar al R. Moldova. Acordul urmează a fi ratificat de Parlament

Imagine-simbol; sursa foto: Digi 24

R. Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) vor semna un Acord de facilitate de credit, în sumă de 60 de milioane de euro. Resursele financiare vor fi destinate suportului bugetar și realizării reformelor în sectorul energetic și feroviar. Un asemenea proiect de hotărâre a fost aprobat miercuri, 19 octombrie 2022, de Cabinetul de miniștri.

„Împrumutul contractat va avea o maturitate de 15 ani, inclusiv o perioadă de grație de 5 ani și va fi debursat într-o singură tranșă. Rata dobânzii este flotantă și constituie Euribor 6m + marja de 0,90%”, anunță Guvernul.

Acordul urmează a fi ratificat de către Parlamentul R. Moldova și va intra în efectivitate în ziua în care AFD va primi opinia legală a părții moldovenești.

În iulie 2022, Parlamentul de la Chișinău a ratificat contractul de credit cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare, prin care R. Moldova beneficiază de asistență în mărime de 15 milioane de euro pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, inclusiv pentru servicii de sănătate, educație sau transferuri sociale.

„Împrumutul va fi acordat la o rată fixă a dobânzii de 1,38% anual, cu maturitatea de 15 ani și o perioadă de grație de 5 ani. Banii vor fi debursați într-o singură tranșă până la 30 noiembrie 2022. Rambursarea împrumutului urmează a fi efectuată semi-anual în 20 de tranșe egale”, se arată în nota informativă a proiectului de lege pentru ratificarea contractului de credit.

AFD este o organizație a Guvernului Franței care finanțează proiecte în țările în curs de dezvoltare. AFD a deschis un birou de reprezentare la Chișinău, în februarie 2022.