Adevăr sau provocare? Două entități controlate de PDM se judecă după o nouă scumpire a carburanților

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței solicită instanței de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE din 12 iunie 2018, prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină, și cu 32 de bani pentru un litru de motorină. De asemenea, se solicită suspendarea executării Ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile, anunță MEI, într-un comunicat de presă.

„În urma examinării Ordinului ANRE, credem că acesta a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final. Conform art. 16 din Legea nr. 174 cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public. Astfel, revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică”, anunță MEI.

„De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului. Mai exact, conform art. 6 lit. a) din legea nr. 105-XV privind protecția consumatorilor, orice consumator are dreptul la protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i prejudicieze drepturile și interesele legitime, acesta având dreptul a informații complete, corecte și precise privind produsele și serviciile achiziționate. Totodată, conform art. 1 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 793-XIV, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri este în drept să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a obține anularea actului, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei pricinuite. Conform aceleiași legi, cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia”, subliniază instituția, într-un comunicat de presă. 

Și Ministerul Economiei și Infrastructurii, și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică sunt controlate, politic, de Partidul Democrat din Moldova.

Reacția Ministerului Economiei și Infrastructurii vine la scurt timp după ce, la șase zile de la ultimul protest al automobiliștilor împotriva scumpirii prețurilor la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță astăzi majorarea prețurilor plafon pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 13 iunie, prețul pentru un litru de benzină crește cu 34 de bani, iar pentru un litru de motorină − cu 32 de bani.

Prețul pentru un litru de benzină Premium-95 nu va depăși 19,49 lei, iar prețul la motorină, care s-a majorat cu 32 bani, va fi de 17,41 lei per litru.

Sursa: anre.md

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

ANRE anunță că în perioada de referință (29.05.2018 – 11.06.2018) cotațiile medii Platts s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

La 29 mai, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai-12 iunie. Respectiv, a ANRE stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani. Ulterior, conducerea ANRE și-a suspendat decizia, după ce suspendarea deciziei a fost solicitată de premierul Pavel Filip. Mai mulți șoferi au protestat atunci în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. Totodată, au acuzat ANRE că ar fi o instituție controlată politic, deoarece și-a suspendat propria decizie doar la solicitarea Guvernului.

Citiți și: După ce a majorat prețurile la carburanți, ANRE își suspendă decizia, pentru a o revizui

(foto) Automobiliștii au revenit în fața Guvernului pentru a protesta împotriva scumpirii carburanților

Expert în energetică: „Va fi extrem de greu de a convinge societatea că ANRE este o instituție independentă” 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Danu

    ANRE este o institutie independenta si respectiv, noi trebuie sa cunoastem de ce trebuie sa platim mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *