Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Tenis: Suspendarea de patru ani…

Tenis: Suspendarea de patru ani aplicată Simonei Halep a fost redusă la 9 luni

Sursa: gsp.ro

Suspendarea de patru ani a dublei campioane de Grand Slam Simona Halepa, în cazul de dopaj, a fost redusă la nouă luni de către instanța supremă pentru sportul mondial.

„Comisia TAS a stabilit în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de Tribunalul Independent ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023″, a precizat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) într-un comunicat.

De asemenea, comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de Halep de la 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani.

Astfel, a fost respins apelul declarat de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), iar apelul declarat de Simona Halep a fost admis în parte (cererea sa de antedatare a începerii suspendării la 29 august 2022 este respinsă).

În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) a găsit-o pe Halep vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) și i-a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani. Suspendarea Simonei Halep urma să expire pe data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va fi în vârstă de 35 de ani.

Dubla campioană de Grand Slam a primit cea mai drastică pedeapsă posibilă, o suspendare de 4 ani din tenis și din orice activitate legată de tenis.

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate era luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026.