• FOTO/ 170 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei româneşti”. Mai mulți oficiali au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu

  FOTO/ 170 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei româneşti”. Mai mulți oficiali au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu
  vizualizări
  15 ianuarie 2020 | 11:47

  Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 170 de nașterea poetului național, Mihai Eminescu. De dimineață, oficialii au venit pe rând pentru a-l omagia pe poetul român, depunând flori la bustul aflat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare.

  Totodată, astăzi în R. Moldova este marcată Ziua Națională a Culturii.

  Foto: mecc.gov.md
  Foto: mecc.gov.md
  Foto: mecc.gov.md
  Foto: mecc.gov.md

  Găsiți aici programul activităților dedicate Zilei Naționale a Culturii.

  Mihai Emi­ne­scu s-a năs­cut pe data de 15 ianu­a­rie 1850, la Botoşani, fiind al şaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici.

  Primele încercări de poezie ale lui Mihai Eminescu datează din ianuarie 1866, când a debutat cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o cu numele M. Eminovici. Închinată memoriei profesorului său, poezia a apărut în broşura scoasă la moartea acestuia (12/24 ianuarie 1866, la Cernăuţi), intitulată ”Lăcrămioarele învăţăceilor gimnăziaşti den Cernăuţi la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul”.

  Adevăratul debut în poezie a fost în 25 februarie 1866, la vârsta de 16 ani, în revista „Familia”, când directorul acesteia, Ion Vulcan, i-a publicat prima poezie, ”De-aş avea…”, semnată pentru întâia oară Mihai Eminescu (numele fiind schimbat de I. Vulcan din Eminovici în Eminescu).

  Stabilit la Iaşi, a frecventat şedinţele junimiştilor, unde şi-a citit lucrările. Diversitatea, profunzimea şi expresia artistică a liricii eminesciene au fost remarcate de criticul Titu Maiorescu, mentorul spiritual al ”Junimii”. Tot în 1871 au mai apărut în revista societăţii poemul ”Egipetul”, nuvela ”Sărmanul Dionis”, poeziile ”Înger şi demon” şi ”Floare albastră”.

  Intrarea sa în publicistică a avut loc în 1870, tot în ”Familia”, cu articolul ”Repertoriul nostru teatral”, o examinare critică a producţiei româneşti teatrale.

  Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu a devenit importantă după ce în 1876 a fost redactor-administrativ la ”Curierul de Iaşi”, unde a devenit ziarist profesionist.

  Ca o recunoaştere a activităţii sale publicistice, în 1883 a fost ales membru al Societăţii Presei Române (constituită la 13 februarie), condusă de B.P. Hasdeu.

  O primă culegere din opera poetică eminesciană şi singurul volum de poezii tipărit în timpul vieţii lui Mihai Eminescu a apărut la 21 decembrie 1883. Volumul ”Poesii”, cu 307 pagini și 61 de poezii, a fost tipărit de Editura Librăriei. Este singurul volum de poezii publicat în timpul vieţii marelui poet, alte două ediţii fiind publicate în 1885 şi în 1888. Cartea a fost tipărită în lipsa autorului din ţară, acesta fiind internat într-un sanatoriu în Germania.

  Mihai Eminescu a publicat şi proză: ”Sărmanul Dionis”, nuvelă fantastică, ”Cezara”, povestire erotică şi romantică, ”La aniversară”, schiţă erotică.

  Grav bolnav, Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889.

  La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu devenea membru de onoare post-mortem al Academiei Române, în semn de preţuire pentru valoroasa moştenire culturală pe care ne-a lăsat-o.

  Opera poe­tu­lui rămâne a fi de o valoare incon­tes­ta­bilă, actu­a­li­ta­tea scri­e­ri­lor sale fiind recu­nos­cută în spa­țiul româ­nesc și pe întreg con­ti­nen­tul euro­pean.

  Bustul lui Mihai Eminescu se regăsește pe Aleeea Clasicilor, amplasată pe raza centrală a Grădinii publice „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Spaţiul a fost inaugurat oficial la 29 aprilie 1958, bustul marelui poet român fiind printre primele 12 busturi care au fost instalate atunci.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Pro Moldova cere adoptarea stării excepționale în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

  Deputații din Pro Moldova solicită adoptarea stării excepționale în agricultură și aprobarea unor măsuri în susținerea agricultorilor afectați de secetă. În acest sens, liderul formațiunii Andrian Candu a decla…
  Pro Moldova cere adoptarea stării excepționale în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

  LIVE/ Usatîi, după hotărârea CtEDO: Ne vom adresa la Procuratura Generală

  Renato Usatîi consideră că Parlamentul ales în 2014 a fost nelegitim. Acesta a anunțat că se va adresa la Procuratura Generală pentru a-l atrage la răspundere pe Vlad Plahotniuc, care, potrivit lui, ar fi condu…
  LIVE/ Usatîi, după hotărârea CtEDO: Ne vom adresa la Procuratura Generală

  Reacția lui Popșoi la solicitările depuse de Odnostalco la ANI și PG: „Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”

  „Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”. Asta spune deputatul PAS, Mihail Popșoi, după ce deputatul socialist Vladimir Odnostalco, a anunțat marți, 4 august, că a depus o solicitare…
  Reacția lui Popșoi la solicitările depuse de Odnostalco la ANI și PG: „Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”

  Dodon nu se va întâlni cu Putin în cadrul vizitei sale de la Moscova, anunță serviciul de presă de la Kremlin

  Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu planifică să aibă vreo întrevedere cu Igor Dodon, în timpul vizitei șefului statului moldovenesc la Moscova. Informația a fost transmisă de serviciul de presă al…
  Dodon nu se va întâlni cu Putin în cadrul vizitei sale de la Moscova, anunță serviciul de presă de la Kremlin

  DOC/ Încă un deputat socialist a depus o solicitare la ANI, PG și Fisc pentru a verifica declarațiile de avere și interese ale unui deputat PAS

  Deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, susține că a depus o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Procuratura Generală (PG) și Serviciul Fiscal de Stat (Fisc), pentru a verifica declarațiil…
  DOC/ Încă un deputat socialist a depus o solicitare la ANI, PG și Fisc pentru a verifica declarațiile de avere și interese ale unui deputat PAS

  Grecia va începe să taxeze turiştii cu 20 de euro pentru serviciile medicale

  Pentru prima dată, turiştii care intră în Grecia vor trebui să plătească în curând o suprataxă de 20 de euro pentru serviciile de sănătate oferite în timpul şederii lor în ţară. Până acum, turiştii care veneau…
  Grecia va începe să taxeze turiştii cu 20 de euro pentru serviciile medicale