Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Sondaj/ O iarnă la fel…

Sondaj O iarnă la fel de grea ca și războiul

Luni, la Paris, a avut loc cea de-a treia reuniune a donatorilor internaționali pentru R. Moldova, pentru a o ajuta să facă față crizei energetice acute, provocată de războiul din Ucraina. „Multe, dacă nu toate națiunile europene se confruntă momentan cu presiuni energetice serioase, însă a noastră este existențială. În această iarnă, moldovenii vor cheltui circa 65% din venituri pentru facturile la energie”, a declarat pentru publicația europeană Politico, președinta Maia Sandu, prezentă la reuniune. Evenimentul de la Paris, – a precizat Sandu, este foarte important pentru ca R. Moldova să treacă peste o iarnă grea.

O iarnă la fel de grea ca și războiul. Cum vom ierna?

Stas Madan, expert economic

Iarna care vine va fi cu adevărat una dificilă pentru că R. Moldova este supusă simultan la trei presiuni majore: prețurile înalte la resursele energetice pe piețele internaționale, tentativele Kremlinului, în tandem cu banda hoților de miliarde, de a destabiliza situația din țară, dar și atacurile barbare ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ale Ucrainei, care ne-a limitat cererile de achiziționare a energiei și care comportă riscuri asupra siguranței livrărilor, așa cum a fost săptămâna trecută, când o parte din țară a rămas pe câteva ore fără de curent. La tot acest context se mai adaugă și 30 de ani de guvernări care nu au făcut ceva pentru asigurarea independenței energetice a țării. În tot acest peisaj, este vital ca Moldova să fie susținută masiv pentru a atenua, pe cât de mult posibil, presiunile asupra populației. Guvernul a pregătit un sistem de compensații mai echitabil față de anul trecut, dar aceste compensații au nevoie și de o acoperire financiară decentă, iar Moldova din păcate nu se poate bizui la moment doar pe resursele interne. În acest sens, Conferința donatorilor de la Paris înseamnă un nou volum de asistență externă pentru țara noastră.

Mihail Dârul, pensionar, Dubăsari

Problemele noastre, la cei din stânga Nistrului, sunt altele. Nu gazul și nici lumina, că clica asta de la Tiraspol nu o dată a zis că orice s-ar întâmpla pe globul pământesc, Rusia o să ne dea nouă gaz ieftin, și electricitate, numai să nu fim cu țara noastră, cu Moldova. Așa că noi gaz avem, noi altceva nu avem. Pe lângă multe altele, de cinci luni nu putem privi televiziunea moldovenească. Nici măcar Mesagerul. Fără Mesager parcă ești rupt de lume. Ei zic că Maia Sandu a organizat. Mint, amăgesc oamenii. Și noi nu știm ce se face nu că în lume, dar nici la Chișinău. Nu știm ce-i acuma în Ucraina, nu știm ce e între Ucraina, Rusia și Moldova… parcă suntem la capătul lumii. Sunt bucuros că în Franța s-au adunat mai multe țări ca să ajute Moldova. Moldova merită ajutată, Moldova trebuie salvată, ca să fie în rând cu Europa.

Tatiana Badan, primar Selemet/Cimișlia

Eu voi încerca să răspund de pe poziția autorităților locale. Da, într-adevăr, va fi o iarnă complicată și grea, pentru că noi toți suntem vulnerabili din cauza războiului. Faptul că guvernul a găsit soluții de compensare a plăților la lumină și gaze, e bine. Dar pentru lumea de la sate oricum e o problemă, pentru că mulți au trecut să se încălzească cu lemne și cărbune, dar programul cu lemne de foc a mers foarte greu, nu a ajuns la toți, nu au reușit cei mai bătrâni, mai vulnerabili. În plus, la țară, lumii nu i s-au dat compensații la lemne și cărbuni. Acuma e foarte important ca guvernul, paralel cu fondurile de compensare, să găsească posibilități pentru a-i ajuta pe cei rămași fără orice sprijin. Platforma de ajutor pentru Moldova e foarte importantă pentru că la noi și economia cade. Cu Europa și alături de ea, eu cred că noi vom putea-o scoate în capăt cu această iarnă.

Stela Jantuan, comentator politic

Așa cum a zis Maia Sandu că presiunea energetică asupra R. Moldova e una existențială, așa și ajutorul acordat de țările donatoare, Platforma pentru Moldova, organizată la inițiativa României, Franței și Germaniei, este pentru statul și cetățenii noștri existențială în această iarnă. Eu cred că noi vom depăși această iarnă, nu vom rămâne fără gaze, fără energie electrică. Problema noastră acuma e în lipsa capacității de cumpărare a resurselor energetice de către R. Moldova și de plată pentru cetățenii noștri. Guvernul a estimat că avem nevoie de 5 miliarde de lei ca să putem ieși din iarnă. Eu cred că noi nu vom fi iarna asta singuri în fața gerurilor și vom avea tot sprijinul donatorilor străini, R. Moldova fiind cea mai afectată țară din cauza războiului din Ucraina. Așteptăm să ningă.