Sondaj Asociația Sociologilor și Demografilor: Igor Dodon – 30,9%, Maia Sandu 19,3%, Andrei Năstase 6,8%, Renato Usatîi 6,7% și peste 25% de nehotărâți

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a prezentat rezultatele unui nou sondaj cu tema „Rezultatele studiului sociologic Vox Populi, septembrie 2020: Situația socio-politica din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”.
Potrivit datelor studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 30,9% din respondenți au spus că-l vor vot pe actualul președinte Igor Dodon. 19,3% din participanții la sondaj spun că o vor vota pe Maia Sandu, după care urmează în preferințe Andrei Năstase cu 6,8% și Renato Usatîi cu 6,7 %.
Violeta Ivanov de la Partidul Șor a acumulat 5,5% din preferințele participanților, urmată de Octavian Țîcu 1,4%, Tudor Deliu 1,3 și Dorin Chirtoacă, 1,1%.
Procentul nehotărâților și a celor care au spus că nu vor participa la scrutin este de 25,7%.

Datele rezultate din analiza cifrelor celor hotărâți arată la fel că niciun candidat nu va câștiga din primul tur. În acest caz, Igor Dodon a obținut 41,6% din opțiunile persoanelor intervievate, iar Maia Sandu 26% din voturile respondenților.
Andrei Năstase și Renato Usatîi obțin un număr aproximativ de răspunsuri, 9,1% și respectiv 9%, urmați de Violeta Ivanov cu 7,4% și Octavian Țîcu 1,9%, Tudor Deliu 1,7% și Dorin Chirtoacă 1,5%.

Potrivit Asociației Sociologilor și Demografilor, studiul reprezintă o parte componentă a Proiectului internațional „Fenomenul solidarității sociale în Republica Moldova și Ucraina: studiu comparat”. Comanditarii proiectului sunt Filiala ucraineană de Sud a Asociației Sociologice din Ucraina (cu sediul în or. Odesa) și Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, fără a menționa cât a costat acest studiu și cine l-a finanțat.
Potrivit Asociației Sociologilor și Demografilor, cercetările de teren în cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în perioada 6-22 septembrie 2020 pe un eșantion de 1189 respondenți din 85 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de +3,0%.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.