Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj Asociația Sociologilor și Demografilor:…

Sondaj Asociația Sociologilor și Demografilor: Igor Dodon – 30,9%, Maia Sandu 19,3%, Andrei Năstase 6,8%, Renato Usatîi 6,7% și peste 25% de nehotărâți

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a prezentat rezultatele unui nou sondaj cu tema „Rezultatele studiului sociologic Vox Populi, septembrie 2020: Situația socio-politica din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”.

Potrivit datelor studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 30,9% din respondenți au spus că-l vor vot pe actualul președinte Igor Dodon. 19,3% din participanții la sondaj spun că o vor vota pe Maia Sandu, după care urmează în preferințe Andrei Năstase cu 6,8% și Renato Usatîi cu 6,7 %.

Violeta Ivanov de la Partidul Șor a acumulat 5,5% din preferințele participanților, urmată de Octavian Țîcu 1,4%, Tudor Deliu 1,3 și Dorin Chirtoacă, 1,1%.

Procentul nehotărâților și a celor care au spus că nu vor participa la scrutin este de 25,7%.

Opțiunea de vot la întrebarea deschisă

Datele rezultate din analiza cifrelor celor hotărâți arată la fel că niciun candidat nu va câștiga din primul tur. În acest caz, Igor Dodon a obținut 41,6% din opțiunile persoanelor intervievate, iar Maia Sandu 26% din voturile respondenților.

Andrei Năstase și Renato Usatîi obțin un număr aproximativ de răspunsuri, 9,1% și respectiv 9%, urmați de Violeta Ivanov cu 7,4% și Octavian Țîcu 1,9%, Tudor Deliu 1,7% și Dorin Chirtoacă 1,5%.

Procentul răspunsurilor celor hotărâți

Potrivit Asociației Sociologilor și Demografilor, studiul reprezintă o parte componentă a Proiectului internațional „Fenomenul solidarității sociale în Republica Moldova și Ucraina: studiu comparat”. Comanditarii proiectului sunt Filiala ucraineană de Sud a Asociației Sociologice din Ucraina (cu sediul în or. Odesa) și Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, fără a menționa cât a costat acest studiu și cine l-a finanțat.

Potrivit Asociației Sociologilor și Demografilor, cercetările de teren în cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în perioada 6-22 septembrie 2020 pe un eșantion de 1189 respondenți din 85 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de +3,0%.