Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rușii cumpără bilete în străinătate…

Rușii cumpără bilete în străinătate după anunțul președintelui privind mobilizarea parțială

Din Moscova, pe data de 21 septembrie, nu mai sunt bilete spre țările cele mai populare

După anunțul președintelui F. Ruse, Vladimir Putin, privind mobilizarea parțială, rușii au început să cumpere masiv bilete de avion către țări populare pentru emigrare, unde nu e nevoie de viză, anunță Istories .

La data de 21 septembrie, nu mai sunt bilete din Moscova spre Istanbul, Tbilisi și Belgrad. Pentru data de 22 septembrie, bilete mai sunt, însă numărul acestora scade simțitor.

Cel mai ieftin bilet spre Istanbul, la data de 22 septembrie, 12:00 – ora Moscovei, costă 47 000 de ruble, ceea ce este echivalent cu circa 15 000 de lei.

Potrivit canalului de telegram «Пограничный контроль» („Controlul la frontieră”, n.r.), unde oamenii care părăsesc Rusia pot lăsa un feedback despre trecerea graniței, până în prezent, bărbații ruși în rezervă nu au avut probleme la plecarea din țară.

Iată ce scriu câțiva dintre cei careu au părăsit Rusia miercuri, 21 septembrie:

  • „30 [de ani]. Ofițer în rezervă. Șeremetievo, 11:40. Am trecut fără întrebări”.
  • „Am trecut fără probleme la ora 10 dimineață, 25 de ani, categoria B”.
  • 33 [de ani], IT, ofițer în rezervă, după catedra militară. Nu m-au întrebat nimic”.

În alte chat-uri dedicate relocării, bărbații care urmează să fie mobilizați, de asemenea, raportează trecerea cu succes a frontierei.

Ulterior, însă, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Jurnalistul francez Emmanuel Grynszpan de la „Le Monde” a postat informația dată pe contul său de Twitter la câteva ore după discursul lui Vladimir Putin, prin care acesta a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia. Doar cei care prezintă dispensă de la Ministerul Apărării. Site-ul căilor ferate rusești se blochează în mod repetat din cauza numărului mare de solicitări. Sute de mii de bărbați vor să cumpere bilete, pentru a fugi din localitățile lor.

Membrul Consiliului pentru Drepturile Omului, Kirill Kabanov, a declarat că nu există nicio interdicție „legală” de călătorie în perioada mobilizării parțiale, interdicția se aplică doar în cazul celor care deja au primit citație. Deși, conform legislației ruse, citațiile trebuie înmânat persoanelor în mod fizic, în Duma de Stat este un proiect de lege care prevede ca acest fapt să se facă la distanță. Între timp, serviciile publice rusești au dezactivat funcția de renunțare la e-mailuri. Acolo au început să trimită citații de recrutare în armată.