Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuters: Rusia trimite rezerve de…

Reuters: Rusia trimite rezerve de sânge pentru răniți, la granița cu Ucraina

Imagine-simbol Foto: Profimedia

Consolidarea de trupe ruse de-a lungul graniței cu Ucraina include provizii de sânge și materiale medicale pentru răniți pentru răniți, au declarat oficiali SUA pentru Reuters. Dezvăluirea respectivă crește mai mult îngrijorarea că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă invazie a Ucrainei, după ce a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor sale.

Rusia a desfășurat zeci de mii de trupe în apropierea graniței cu Ucraina de anul trecut și trimite forțe în Belarusul vecin pentru exerciții comune luna viitoare, despre care oficialii ucraineni se tem că ar putea servi drept „teatru de operațiuni cu drepturi depline” din care să lanseze un atac.

Kremlinul a negat în repetate rânduri că plănuiește să atace Ucraina, dar a susținut că sprijinul NATO pentru țară constituie o amenințare tot mai mare pe flancul vestic al Rusiei.

Discuțiile la nivel înalt dintre Occident și Rusia s-au încheiat la începutul acestei luni fără progrese, lăsând îndoieli perspectivele de detensionare și diplomație viitoare. SUA și aliații săi NATO au sperat că discuțiile ar putea determina Rusia să urmeze o cale de „deescaladare și diplomație”, dar oficialii ruși au fost înfuriați de refuzul SUA și al NATO de a susține o listă controversată de cerințe de securitate. Cererile includ interdicția Ucrainei de a intra în NATO și ca alianța să-și retragă expansiunea în Europa de Est.