Promo-LEX Tiraspolul modifică „cadrul legal” pentru deconectarea arbitrară de la internet și telefonie, sub pretextul amenințărilor la adresa „securității”

Noile modificări propuse de „sovietul suprem” de la Tiraspol privind întreruperea serviciilor de comunicații pentru persoanele fizice și juridice ridică îngrijorări serioase legate de respectarea drepturilor fundamentale, transmit reprezentanții Promo-LEX, într-un comunicat de presă.
Potrivit celor două „proiecte de lege” inițiate de așa-numiții „deputați” Galina Antiufeeva și Oleg Petric, se introduce posibilitatea:
- de a întrerupe serviciile de comunicații (telefonie, internet) pentru persoane fizice sau juridice pe o perioadă de până la 48 de ore, fără o „hotărâre judecătorească”, doar în baza solicitării unui funcționar din cadrul structurilor de securitate transnistrene. Scopul declarat al acestor măsuri este de a împiedica utilizarea mijloacelor de comunicație pentru „săvârșirea unor infracțiuni împotriva vieții sau sănătății unei persoane” ori pentru comiterea unor acte ce reprezintă o „amenințare reală la adresa securității politice, economice, militare, informaționale sau ecologice a așa-numitei „rmn”. Perioada inițială de 48 de ore poate fi prelungită în baza unei „hotărâri” emise de așa-numitele „instanțe” subordonate regimului de la Tiraspol.
- de a extinde lista structurilor de securitate abilitate să solicite operatorilor de telecomunicații cooperarea pentru blocarea accesului la serviciile de comunicații[
Reprezentanții Promo-LEX subliniază că în viziunea regimului de la Tiraspol, „amenințările la adresa securității” includ, de fapt, o serie de activități legale pe malul drept al Nistrului și în orice societate democratică, cum ar fi organizarea protestelor pașnice și exprimarea opiniilor critice la adresa autorităților pe rețelele sociale. Regimul de la Tiraspol, sub pretextul „protejării securității”, a instituit o serie de măsuri represive, printre care și așa-numita legislație „antiextremism”. În baza acesteia, cetățenii R. Moldova sunt deținuți ilegal în condiții inumane în închisorile din stânga Nistrului. În regiunea transnistreană nu există mecanisme legale, transparente și independente prin care cetățenii să poată contesta cenzura sau deconectările abuzive de la serviciile de comunicații.
Mediul online a rămas singurul spațiu în care locuitorii regiunii își mai pot exprima opiniile și pot avea acces la surse alternative de informare. Cu toate acestea, în ultimii ani, constatăm cu regret că dreptul la liberă exprimare în spațiul digital este grav încălcat de către regimul de ocupație. Reprezentanții structurilor de forță de la Tiraspol monitorizează sistematic rețelele sociale și platformele online, iar exprimarea unor opinii critice la adresa regimului poate duce la deschiderea de „dosare penale”. Aceste măsuri represive au ca scop menținerea vidului informațional în regiune, pentru a asigura supraviețuirea regimului de ocupație.
Situația este agravată și de faptul că unicul operator de telefonie fixă și mobilă și principalul provider de internet în regiunea transnistreană este „Interdnestrcom”, care face parte din holdingul „Sheriff”. „Sheriff” controlează așa-numitul „soviet suprem” prin intermediul „partidului Obnovlenie”. În aceste condiții, locuitorii regiunii nu beneficiază de acces la operatori de telecomunicații independenți.
Alte măsuri propuse în 2025 pentru blocarea conținutului online
În aprilie 2025, „sovietul suprem” a înregistrat alte două „inițiative legislative” de inspirație rusească, care extind cenzura online. De data aceasta, în numele „protecției copiilor de informații dăunătoare”, s-a propus blocarea accesului la site-uri și pagini care conțin: „informații ce insultă demnitatea umană și moralitatea publică”, „exprimă o lipsă evidentă de respect față de societate”, „conțin imagini ale unor acțiuni cu caracter ilegal, inclusiv violente”, și care sunt distribuite din „motive huliganice, meschine sau josnice”. Aceste inițiative trebuie analizate și din perspectiva faptului că regimul îndoctrinează copiii de la vârsta preșcolară, pentru a-i face loiali și a le inocula ideea că așa-numita „rmn” este patria lor.
Folosirea unor concepte vagi și interpretabile, precum „moralitate publică” sau „lipsă de respect față de societate”, permite aplicarea arbitrară a așa-numitelor „legi”, în funcție de interesele politice ale regimului. De exemplu, sintagma ambiguă „lipsă evidentă de respect față de societate” ar putea fi folosită pentru a cenzura materiale care demontează narațiunea falsă privind existența așa-numitului „popor transnistrean”.
Ce ar presupune, în practică, aceste inițiative?
Orice conținut care conține critici la adresa regimului de ocupație de la Tiraspol, care contestă legitimitatea și legalitatea așa-numitei „rmn”, care documentează încălcări grave ale drepturilor fundamentale sau denunță abuzurile structurilor transnistrene ar putea fi blocat.
De asemenea, persoanele care exprimă opinii critice, inițiază proteste pașnice sau desfășoară activități civice în domenii considerate „sensibile din punct de vedere politic” de către regimul de la Tiraspol riscă să fie deconectate de la internet și serviciile de telefonie, exclusiv în baza unor suspiciuni formulate de structurile de securitate, fără garanții juridice reale.
Eventuala deconectare a locuitorilor regiunii de la serviciile de comunicații încalcă dreptul la liberă exprimare și accesul la informație, îngrădind totodată posibilitatea de a solicita sprijin, de a raporta abuzuri și de a sesiza încălcări ale drepturilor fundamentale.
Rusia – model de referință pentru suprimarea libertăților în regiunea transnistreană
Aceste modificări fac parte dintr-o tendință de aliniere a „legislației” regimului de la Tiraspol la legislația din Federația Rusă. Raportul „Freedom on the Net 2024”, elaborat de Freedom House, subliniază că, în Rusia, autoritățile au modificat în repetate rânduri legislația pentru a bloca accesul la rețele sociale, site-uri de știri independente și platforme care oferă informații despre ocolirea cenzurii. În plus, accesul la internet este întrerupt deliberat în timpul protestelor. Măsurile inspirate din Rusia privind controlul internetului afectează grav drepturile fundamentale în spațiul digital, inclusiv libertatea de exprimare și dreptul de acces la informații. Alinierea constantă a regimului de la Tiraspol la politicile Federației Ruse a contribuit direct la consolidarea autoritarismului în regiunea transnistreană.
Ce acțiuni pot fi întreprinse pe malul drept al Nistrului?
Existența unui teritoriu ocupat, în care drepturile omului sunt grav încălcate, impune elaborarea unor planuri de acțiune strategice cu scopul de a sprijini concret locuitorii care continuă să trăiască în acea regiune. Deși locuitorii regiunii transnistrene trăiesc de peste trei decenii într-un mediu profund represiv, aceștia nu beneficiază de sprijin informațional. Nu există nicio reglementare care să stabilească tipurile de sprijin disponibile, instituțiile responsabile pentru acordarea acestora și nici procedurile prin care cetățenii pot solicita protecție, asistență juridică sau alte forme de suport în situațiile în care le sunt încălcate drepturile.
În prezent, nu există nicio instituție responsabilă pentru abordarea nevoilor locuitorilor din regiunea transnistreană. Nu există o linie telefonică dedicată cetățenilor din stânga Nistrului și mun. Bender, nu au fost desfășurate campanii de informare care să crească gradul de conștientizare privind drepturile fundamentale, iar instituțiile competente nu publică materiale informative adaptate realităților specifice din acest teritoriu. Totodată, nu a fost creat un centru unic de asistență, care să ofere sprijin coordonat și eficient, adaptat vulnerabilităților multiple ale persoanelor din regiune și care să le orienteze în cadrul sistemului de servicii specializate.
Pe lângă condamnarea acțiunilor ilegale ale Tiraspolului, este necesar ca autoritățile să adopte o viziune clară și coerentă privind asistența acordată locuitorilor regiunii transnistrene în cazurile de încălcare a drepturilor omului. Absența unor măsuri concrete îi lasă pe acești oameni vulnerabili în fața abuzurilor comise de structurile ilegale de la Tiraspol.