Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările ministrului Muncii și Protecției…

Precizările ministrului Muncii și Protecției Sociale privind includerea, la pensionare, a perioadei de îngrijire a copilului la stagiul de cotizare

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari face precizări în legătură cu Legea privind majorarea vârstei de pensionare, votată de Parlament în primă lectură, după ce, în spațiul public s-a vehiculat că proiectul respectiv de lege presupune că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă.

„Este vorba de asimilarea perioadelor de studii și îngrijire a copilului perioadelor contributive la stabilirea pensiei. În acest sens, proiectul de lege adoptat în prima lectură săptămâna aceasta în Parlament nu schimbă nimic. Pentru pensionarea în condiții standard regulile de calcul al stagiului rămân aceleași ca până acum.

Prevederile conform cărora perioadele asimilate stagiului de cotizare, adică perioada de studii, îngrijire a copilului etc. nu se iau în calcul se referă doar la pensionarea anticipată, logica căreia este că o persoană care a cotizat foarte mult timp are dreptul să iasă la pensie mai devreme. Este vorba de cazuri excepționale, care nu pot fi regula generală. Așa funcționează sistemele de pensionare anticipată și în alte țări”, a punctat ministrul.

Totodată, Marcel Spatari a făcut clarificări și privind mecanismul pensionării anticipate.

„Pensionarea anticipată este un mecanism nou și greu previzibil. Nu poți ști cu exactitate câți beneficiari vor fi anul viitor – datele privind profilurile viitorilor beneficiari sunt incomplete. Și asta e valabil în toate țările care au introdus pensionarea anticipată. Din acest motiv, parametrii pentru pensionarea anticipată sunt din start mai restrictivi. În cazul în care absorpția măsurii va fi mult mai modestă decât a fost estimat, vom putea interveni cu relaxarea criteriilor.

Pensionarea anticipată nu are drept scop rezolvarea problemei demografice sau stimularea muncii timpurii. (…) Problema demografică este una importantă, dar noi nu o vom rezolva prin faptul că vom stimula mamele să stea acasă câte 3-4 ani și să se pensioneze devreme. Avem nevoie de femei active economic și bărbați activi economic, care să producă valoare adăugată în această țară”, a adăugat ministrul.

Pe 25 noiembrie curent, cu 56 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat în prima lectură.

Documentul prevede dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar, de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Noile reglementări ale proiectului se referă și la restabilirea graficului de majorare a vârstei de  pensionare, stabilit în anul 2018. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard  de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.