Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Votat în prima lectură: R.…

Votat în prima lectură: R. Moldova denunță Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI

Sursa: e-cis.info

Legislativul a votat vineri, 7 iulie, în prima lectură, cu 55 de voturi, denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), adoptată la 26 mai 1996 și a unui Acord încheiat pe platforma CSI. În semn de protest, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

Propunerea de denunțare a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, pentru că R. Moldova „nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale AIP CSI, precum și în contextul declarației ferme a țării noastre de a urma vectorul european”.

În același timp, R. Moldova menține relații interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv pe linia grupurilor de prietenie.

În contextul politic din regiune, de la începutul acestui an, conducerea Parlamentului n-a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI. R. Moldova urma să achite în acest an o cotizație de membru în valoare de 5,8 milioane de lei.

Tot la ședința de vineri, a fost votată în prima lectură denunțarea Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk la 22 ianuarie 1993, cu modificările operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe la 30 octombrie 2015.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, denunțarea acordului reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din necorespunderea cu prezentul. Totodată, fără a avea un acord semnat în acest scop, R. Moldova dispune de alternative pentru a acorda sau a primi asistență internațională în bunuri materiale sau echipe de salvare pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.

De cealaltă parte, președintele fracțiunii BCS Vlad Batrîncea a acuzat majoritatea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de o abordare „superficială și simplistă” în raport cu proiectul de lege de denunțare a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente, precum și altor acorduri din cadrul CSI.

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că R. Moldova va iniția procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

Potrivit lui Igor Grosu, decizia a fost luată după mai multe discuții în cadrul fracțiunii PAS și consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, în contextul în care „aflarea în CSI nu a ferit R. Moldova de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova”.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.

La 21 decembrie 1991 Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente.

La 22 ianuarie 1993 în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente. R. Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 40 din 8 aprilie 1994, iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 76 din 26 aprilie 1994.

Două din cele nouă țări care au format CSI-ul, Georgia și Ucraina, au părăsit organizația în 2009 și, respectiv, în 2018.