Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ R. Moldova a…

ULTIMA ORĂ R. Moldova a inițiat procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI, anunță președintele Parlamentului

Sursa foto: e-cis.info

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că R. Moldova va iniția procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Potrivit lui Igor Grosu, decizia a fost luată după mai multe discuții în cadrul fracțiunii PAS și consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, în contextul în care „aflarea în CSI nu a ferit R. Moldova de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova”.

„După mai multe discuții cu cetățenii, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri.

Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce un stat fondator al CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator – Ucraina, ocupându-i teritoriile și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi Comunitate. (…) Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne face geografic separați de țările membre ale CSI. Moldova este o țară independentă, recunoscută, respectată de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. Avem responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, sărăciei, războiului și distrugerii”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului R. Moldova spune că îi va propune prim-ministrului țării să pregătească o inițiativă legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI din 17 martie 1998.

„În cadrul următoarei ședințe ordinare a Biroului permanent al Parlamentului voi înainta propunerea de a face un demers către prim-ministrul Dorin Recean, cu solicitarea de a pregăti o inițiativă legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI din 17 martie 1998. Când va ajunge în Parlament vom vota denunțarea Acordului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență”, a declarat președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă.

Igor Grosu a menționat că elaborarea documentului, care trebuie să treacă avizările în cadrul ministerelor, ar putea să dureze „câteva săptămâni”.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.

La 21 decembrie 1991 Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente.

La 22 ianuarie 1993 în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente. R. Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 40 din 8 aprilie 1994, iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 76 din 26 aprilie 1994.

Două din cele nouă țări care au format CSI-ul, Georgia și Ucraina, au părăsit organizația în 2009 și, respectiv, în 2018.