• Vilnius-2013: R. Moldova, la un pas de Europa

  Vilnius-2013: R. Moldova, la un pas de Europa
  de
  vizualizări
  28 noiembrie 2013 | 14:00

  europaPe 28—29 noiembrie, Lituania va găzdui Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius – un proiect politic ambiţios, la care trei, dintre cei şase candidaţi titulari, sunt aşteptaţi să semneze (Ucraina) şi să parafeze (R. Moldova şi Georgia) Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE. Luptele pentru Vilnius şi cele anti-Vilnius se amplifică. Pe de o parte, există comunitatea euro-occidentală, care încurajează candidaţii la aderare să ţină cadenţa, iar pe de alta – Federaţia Rusă, care se opune procesului.

  Sub presiunile Rusiei, prima din proiectul Vilnius—2013 a decăzut Armenia (pe 3 septembrie). A doua, sub aceleaşi presiuni, a cedat Ucraina, pe 21 noiembrie, iar pe 25 noiembrie şi Azerbaidjanul. Din numărul celor 6 candidaţi pentru UE (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina) pe poziţii au rămas R. Moldova şi Georgia. Care sunt dispoziţiile Chişinăului şi cele din afara Chişinăului pe ultima sută de metri de până la summit.

  Vilnius, „o şansă istorică”

  Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, se declară univoc în favoarea cursului pro-Europa pentru R. Moldova. „Simmitul Parteneriatului Estic de la Vilnius reprezintă o şansă istorică, care va determina viitorul R. Moldova”, spune Timofti.

  „În tot răul este şi un bine”

  R. Moldova nu va repeta exemplul Ucrainei, ne asigură premierul Iurie Leancă. În opinia sa, retragerea Ucrainei din proiect nu este cel mai bun lucru, „însă în tot răul este şi un bine”, spune Leancă. „Un deputat din Parlamentul European, acum o săptămână, scria pe contul său de twitter că dacă Ucraina nu va semna, atunci va trebui să i se ofere o perspectivă R. Moldova. Am reacţionat şi am zis: chiar dacă Ucraina semnează, noi avem o perspectivă clară europeană… Moldova şi-a făcut alegerea şi aceasta rămâne neschimbată”.

  Congresul SUA: „da” pentru Moldova

  „Ucraina, R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus trebuie să se simtă libere în alegerea viitorului lor… SUA sprijină dreptul suveran al acestor ţări să aleagă propriul lor viitor… Am lucrat cot la cot cu aliaţii noştri europeni şi cu alţi parteneri pentru a ajuta Ucraina, R. Moldova şi Georgia să îndeplinească condiţii dure pentru a spune „da” votului de la Vilnius” . (Din Rezoluţia 402 a Congresului SUA)

  UE, „cel mai bun model”

  „Integrarea europeană nu are alternativă. Această alegere este a poporului nostru şi a R. Moldova”, susţine Natalia Gherman, şefa Externelor de la Chişinău. „Vom merge mai departe spre UE şi vom folosi UE ca pe cel mai bun model pe care-l avem pentru a ne moderniza”, afirmă Gherman.

  Refuzul Ucrainei ar putea fi în favoarea R. Moldova

  „Bucureştiul regretă decizia Kievului de a suspenda semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar refuzul Ucrainei ar putea fi în favoarea R. Moldova. Ar fi fost mai bine dacă ar avea loc semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere, dar, dacă această decizie luată de conducerea politică a Ucrainei se va menţine, cred că eforturile UE se vor concentra asupra R. Moldova şi Georgiei şi cred că vor fi efecte mai degrabă benefice pentru cele două ţări. În tot cazul, România se va bate pentru viitorul european al R. Moldova. Ne-am propus ca România să fie primul stat care ratifică acordul de asociere R. Moldova-UE, iar traseul R. Moldova spre UE să devină ireversibil”, a declarat Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României.

  „Pe calea cea dreaptă”

  „R. Moldova merge într-o direcţie corectă şi valorifică pe deplin oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic pentru consolidarea relaţiilor cu UE, democratizarea şi modernizarea statului moldovenesc”. (Din declaraţia Comisarului pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule)

  „Vilniusul e doar începutul”

  „E foarte important să facem acest prim pas, care va deschide noi perspective pentru R. Moldova”, declară Igor Corman, preşedintele Parlamentului. „Înţelegem foarte bine că Summitul de la Vilnius este doar o etapă, după care vor urma altele, mai importante, pentru a duce la bun sfârşit drumul pe care am pornit… Depinde de noi în ce măsură vom valorifica noile avantaje oferite de UE”, spune Corman.

  Traian Băsescu, preşedintele României

  „Am toată convingerea că R. Moldova va parafa Acordul de Asociere la Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb… Aderarea la UE nu va fi un drum uşor, dar cu certitudine este unicul drum spre prosperitatea românilor din stânga Prutului… Este un proiect pe care personal l-am susţinut şi îl susţin cu toată forţa”, afirmă Băsescu.

  Frans Timmermans, ministrul olandez de Externe

  „Vilniusul este pentru R. Moldova o şansă de a scăpa de bariere”, spune Timmermans. „Prin anii ’40, ţările noastre (ţările Benelux, n.r.) au înţeles că pentru un viitor mai bun este necesar să se înlăture barierele. Cetăţenii R. Moldova vor exact acelaşi lucru: îşi doresc locuri de muncă, un viitor mai bun, stabilitate, sistem judiciar şi poliţie de încredere. Aceleaşi lucruri le sunt necesare şi investitorilor”, iar Summitul de la Vilnius este „şansa de a le oferi cetăţenilor posibilitatea de a trăi într-o Europă prosperă”, remarcă şeful diplomaţiei olandeze.

  „O piaţă de jumătate de miliard de consumatori”

  „Prin asocierea la UE, R. Moldova va câştiga o piaţă enormă de consum”, este părerea Comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. „Apropierea R. Moldova de UE va contribui nu numai la crearea de locuri de muncă, dar şi la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. R. Moldova va avea şanse reale de dezvoltare economică datorită accesului neîngrădit la o piaţă de peste o jumătate de miliard de consumatori”, spune Cioloş.

  Ion Sturza, ex-premier al R. Moldova

  „Kievul a căzut. Noi nu avem dreptul! Fac un apel către societatea moldovenească la coeziune şi la solidaritate. Să ne consolidăm în jurul Guvernului şi Parlamentului Moldovei, care trebuie să-şi ducă misiunea de apropiere de UE până la capăt”.

  „Da” pentru Europa”

  „Opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul naţional major şi unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor”. (Din Rezoluţia Adunării Populare din 3 noiembrie, PMAN, Chişinău)

  „Un prilej de mare bucurie”

  Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, se arată convinsă de reuşita R. Moldova la Vilnius. „Sunt încântată să remarc progresele obţinute pe dialogul de comerţ liber, de liberalizare a regimului de vize şi pe toate celelalte elemente ale unei relaţii puternice şi stabile cu UE. Cred că Summitul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor noastre”, susţine Catherine Ashton.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică își vor intensifica acțiunile de pr…
  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău. Informația a fost confirmată de către vicedirectorul spitalului Igor Curo…
  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău

  Patru ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș, în care cei patru membri ai echipajului medical din România, și-au pierdut viața, în misiunea de a salva alte vieți în R Moldova

  Astăzi, 2 iunie, se împlinesc 4 ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș, în care cei patru membri ai echipajului medical din România, și-au pierdut viața, în misiunea de a salva alte vieți în Republica…
  Patru ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș, în care cei patru membri ai echipajului medical din România, și-au pierdut viața, în misiunea de a salva alte vieți în R Moldova

  Încă un procuror din cadrul Procuraturii Generale a fost testat pozitiv cu COVID – 19

  Încă un procuror de la Procuratura Generală a fost diagnosticat cu COVID – 19. Informația a fost confirmată de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale(PG), Maria Vieru, care a precizat că starea de…
  Încă un procuror din cadrul Procuraturii Generale a fost testat pozitiv cu COVID – 19

  OMS: Cresc cazurile de COVID-19 în Rusia şi Europa de Est, scad în Europa de Vest

  Noile cazuri de COVID-19 raportate zilnic sunt în scădere constantă în Europa de Vest, dar nu în zone sensibile ca Rusia şi Europa de Est, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Reut…
  OMS: Cresc cazurile de COVID-19 în Rusia şi Europa de Est, scad în Europa de Vest

  Alte 188 de cazuri noi de COVID – 19, înregistrate în R. Moldova. Numărul persoanelor infectate a atins cifra de 8 548

  188 de cazuri noi de infecție cu noul tip coronavirus au fost înregistrate marți, 2 iunie, în R. Moldova, dintre care 5 sunt în regiunea transnistreană. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (…
  Alte 188 de cazuri noi de COVID – 19, înregistrate în R. Moldova. Numărul persoanelor infectate a atins cifra de 8 548