Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Valeriu Streleț este premier în…

Valeriu Streleț este premier în exercițiu, iar Guvernul va îndeplini funcții publice până la învestirea unui nou Cabinet

În următoarele trei zile, premierul Veleriu Streleț urmează să-și prezinte demisia șefului statului. Cel puțin aceasta e procedura ce ar trebui respectată după votarea de către Legislativ a moțiunii de cenzură.

Ulterior, șeful statului are dreptul la două tentative de desemnare a unui nou candidat la funcţia de şef al Cabinetului de miniştri, în urma consultărilor cu partidele parlamentare.

Legea spune că premierul desemnat de şeful statului prezintă Parlamentului, în termen de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet de Miniștri. După votarea acestora de către parlamentari, noii miniștri depun jurământul.

totodată, dacă în decurs de 45 de zile de la prima solicitare, Parlamentul nu va accepta unul dintre candidații propuși de președinte, atunci acesta dizolvă Legislativul şi anunță alegeri parlamentare anticipate.
Până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern, actualul Cabinet îndeplineşte, exclusiv, funcţiile de administrare a treburilor publice.