Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UPDATE/ Ambasadorul R. Moldova la…

UPDATE Ambasadorul R. Moldova la Moscova a părăsit clădirea Ministerului rus de Externe: „A fost o discuție constructivă”

Sursa foto: Captură de ecran/Telegram_Ria Novosti

UPDATE 10:17 Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, a părăsit clădirea Ministerului rus de Externe. Presa rusă scrie că Lilian Darii a declarat că discuția cu oficialii ruși a fost „constructivă”, scrie agenția Ria Novosti.

Știrea inițială

Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat marți, 25 aprilie, la Ministerul rus de Externe, în legătură cu declararea drept persona non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, transmite RIA Novosti.

Pe 19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul țării, „pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961)”.

Tot în acea zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a comunicat că MAEIE l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a-l informa despre decizia autorităților” privind retragerea cardurilor de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău a doi diplomați ruși, ca urmare a comportamentului necorespunzător în raport cu autoritățile statului după ce i-a fost refuzat accesul în țară liderului Tatarstanului.

Pe 17 aprilie, președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a anunțat că nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, afirmațiile făcute de acesta, cum că ar fi fost declarat „persoană non-grata” de autoritățile de la Chișinău, sunt false.