Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un partid politic susține că…

Un partid politic susține că va plăti amenda aplicată fermierului care a arat cu tractorul în scuarul Catedralei

Printr-un comunicat de presă emis instituțiilor media, Vlad Bilețchi, liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), partid politic care și-a anunțat intenția de a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, susține că formațiunea va plăti amenda de 3 300 de lei aplicată fermierului Sergiu Dimineț pentru că a arat cu tractorul în scuarul Catedralei Mitropolitane în timpul protestelor agricultorilor din luna decembrie 2020. În contextul anunțului făcut, liderul AUR au nu a ezitat să vină și cu câteva mesaje preelectorale.

Am vorbit cu colegii din Alianța pentru Unirea Românilor și vom face o chetă ca să putem plăti amenda nedreaptă ce a fost aplicată agricultorului Sergiu Dimineț, dar numai dacă acesta va accepta ajutorul nostru. AUR dorește susținerea fermierilor moldoveni și nu amendarea lor”, a declarat preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, Vlad Bileţchi. 

În contextul anunțului despre achitarea amenzii fermierului, liderul AUR nu a ezitat să vină și cu un mesaj preelectoral.

„Este greu să faci agricultură în Republica Moldova în condițiile în care fermierii nu sunt deloc ajutați și ei trebuie să se bată cu piața europeană unde se primește ajutor de cel puțin 200 de euro pentru fiecare hectar de pământ lucrat. AUR are ca și pilon libertatea, inclusiv cea de a protesta. Trebuie să facem clar diferența între o faptă rea și un protest inedit a unor fermieri care sunt disperați”, a mai precizat Vlad Bileţchi.

Fermierul Sergiu Dimineț, care a arat cu tractorul în scuarul Catedralei Mitropolitane în timpul protestelor agricultorilor din luna decembrie 2020, a fost amendat cu 3 300 de lei pentru fapta sa.

Sergiu Dimineț a declarat pentru Ziarul de Gardă că este indignat că Poliția a decis să-i aplice o amendă atât de mare, în urma estimării unui prejudiciu în valoare de 800 de lei, pe care l-ar fi adus Spațiilor Verzi.

În decembrie 2020, Sergiu Dimineț, venit la Chișinău alături de alți fermieri, pentru a protesta față de soluțiile propuse de autorități la problemele lor, soluții calificate de către ei drept „ineficiente”, a intrat cu tractorul în zona verde din parcul din scuarul Catedralei Mitropolitane și a arat o porțiune de pământ de acolo.

Mai mulți fermieri au organizat un şir de proteste în decembrie 2020, în fața Parlamentului și Guvernului. Ei solicitau să li se ofere compensații pentru pierderile suportate în timpul secetei, dar și reducerea TVA-ului de la 12 la 8%.