Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Trezoreria SUA interzice tranzacțiile cu…

Trezoreria SUA interzice tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei

Astăzi, Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a interzis persoanelor din Statele Unite să se angajeze în tranzacții cu Banca Centrală a Federației Ruse, Fondul Național de Avere al Federației Ruse și Ministerul Finanțelor al Rusiei. Această acțiune imobilizează efectiv orice active ale Băncii Centrale a Federației Ruse deținute în Statele Unite ale Americii sau de către persoane din SUA, oriunde se află.

În plus, conform instrucțiunilor președintelui Biden săptămâna trecută, OFAC a sancționat un fond rusesc cheie, Fondul rus de investiții directe (RDIF), cu expunere la sistemul financiar al Statelor Unite și directorul executiv al acestuia (CEO), Kirill Dmitriev – un cunoscut aliat al lui Putin. Președintele rus Vladimir Putin, desemnat recent, și cercul său de prieteni s-au bazat mult timp pe RDIF și Dmitriev pentru a strânge fonduri în străinătate, inclusiv în Statele Unite.

„Restricționând în continuare aceste persoane și entități din sistemul financiar american, Statele Unite continuă să-și demonstreze angajamentul neclintit de a sprijini Ucraina, de a impune costuri cercului interior al lui Putin sau celor legați de Putin”, se spune în comunicatul emis de Departamentul Trezoreriei SUA.

Acțiunile de astăzi în SUA au fost întreprinse în conformitate cu Ordinul Executiv (E.O.) 14024, care autorizează sancțiuni împotriva Rusiei pentru activitățile sale externe dăunătoare, inclusiv încălcarea principiilor bine stabilite ale dreptului internațional, cum ar fi respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a altor state.

LIVE TEXT/ A cincea zi de război în Ucraina. Rusia pretinde că a câștigat controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei