Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Deputații revin din vacanță.…

[sondaj] Deputații revin din vacanță. Cum va fi anul parlamentar 2020?

Pe 3 februarie, Parlamentul intră în sesiunea de primăvară-vară, iar trei zile mai târziu, la 6 februarie, deputații se convoacă în prima ședință plenară din 2020. O dispoziție, în acest sens, a fost semnată de șefa Legislativului, Zinaida Greceanâi, potrivit unui comunicat de presă, difuzat de Parlament.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50×50

Va fi un an electoral. Toate proiectele de legi vor fi din seria celor cu efect electoral, care prind bine la lume… Va fi un an în care se vor spune multe, se vor promite de toate și se va face prea puțin sau nimic. Așa cum nu s-a făcut din 2016 încoace. Așa sunt anii electorali. Nu cred că vom avea surprize. Singurul lucru care s-ar putea întâmpla ar fi o nouă majoritate parlamentară – PDM-ACUM. Nu cred că o alianță cu Filip ar fi mai rea pentru R. Moldova decât cea care a fost cu Dodon. Speranța mea de schimbare pentru R. Moldova este procurorul Stoianoglo şi eu vreau ca acesta să reușească. Dodon? Va cădea, dar asta în cazul în care pe dreapta politică va exista unitate. Dacă nu, Dodon va rămâne. Și nu pentru că e bun, ci pentru că dreapta, prin dispersarea sa, îi va oferi această șansă.

Roman Mihăieș, analist politic

Ne așteptăm să fie un an interesant, avem alegeri. Urmează să vedem care vor fi raporturile în Parlament între forțele politice, dacă nu se va schimba ceva, între timp, așa cum s-a întâmplat în 2019, când guvernarea s-a schimbat de două ori… Nu-i exclus. Depinde de Fracțiunea PDM, în care există minimum două grupări. Să vedem care dintre ele va continua să susțină guvernul și care se va apropia de Blocul ACUM… Este o întrebare foarte importantă pentru contabilitatea politică din R. Moldova. În rest, trebuie să așteptăm agenda legislativă a Parlamentului, care încă nu a fost publicată. Cât despre reforme, justiție, etc., luni Ministerul Justiției a semnat un document interesant cu ambasadorul SUA în R. Moldova, prin care se obligă să-și coordoneze acțiunile în combaterea corupției și reforma justiției… Ce va fi cu miliardul? Procurorul general a anunțat că vrea să dea o nouă dinamică anchetei. Să vedem. În ceea ce privește pachetul social – pensii, salarii, indemnizații, premierul Chicu a declarat că bani sunt, dar contează și creșterea economică și – foarte important – posibilitatea guvernării de a atrage fonduri din exterior, bani favorabili, primiți fără condiționalități politice.

Nicolae Osmochescu, jurist, profesor universitar

2020 va fi unul foarte fierbinte. Și foarte complicat. Și nu doar pentru că este un an electoral. Problema cea mare e că, după demiterea Guvernului Maiei Sandu, avem o claritate a relațiilor dintre partidele parlamentare. Dacă, inițial, a existat un acord de cooperare între PSRM și ACUM, în prezent relațiile PSRM – PDM nu au niciun statut. Pe de o parte, democrații au declarat sprijin guvernului, iar pe de alta se declară în opoziție. Nu există claritate nici în cadrul Blocului ACUM, care ba este, ba nu mai este. Nu stau mai bine lucrurile nici în PDM, care nu mai e o singură voce. Situația asta complică lucrurile nu doar pe plan național. Problema e și una de credibilitate a parlamentului și guvernului în fața partenerilor externi. Când, cum și cu ce se poate încheia această situație, e greu de spus.

Alecu Reniţă, Asociația Parlamentul-1990

Vrem sau nu, alegerile vor face din 2020 un an electoral, dominat de populismele lui Dodon și ale socialiștilor, un an în care nu o să se facă nimic real și capital pentru R. Moldova. Totul se va rezuma la improvizații care să le aducă voturi. Și, din păcate, nu văd nici o forță politică în parlament care ar putea să-l îndrepte într-o albie firească… Toți o să se dea în spectacol până o să se lămurească cine va fi viitorul președinte și cam în jurul la asta o să se rotească toată activitatea parlamentului. Cea mai frumoasă schimbare a anului 2020 ar fi să se prăbușească Dodon și acest lucru e real, dacă se va face front comun împotriva lui Dodon de către toate forțele politice, începând cu PDM de pe centru și mergând mai departe cu PAS, DA și Unioniști.

Pentru conformitate, P.G.