Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialistul Vlad Batrîncea, stabilit de…

Socialistul Vlad Batrîncea, stabilit de ANI cu o diferență de peste 700 de mii de lei între venituri și cheltuieli

Vlad Batrîncea

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) susține că a constatat pe numele lui Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și vicepreședintele Paramentului, existența unei diferențe substanțiale nejustificate între venituri și cheltuieli, în mărime de peste 700 000 lei, urmare a controlului averii pentru anul 2019 inițiat în baza unei sesizări.

Potrivit actului de constatare al ANI, diferența nejustificată din declarația de avere pentru anul 2019 a fost generată de procurarea unui apartament. Averea nedeclarată de acesta a fost estimată în mărime de 713 924 lei.

Astfel, ANI susține că va iniția procedura de încasare în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia. Totodată, potrivit ANI, în termen de cel mult cinci zile de când actul de constatare rămâne definitiv, se sesizează organele competente „în vederare destituirii din funcția de demnitate publică respectivă”.

„Se decade dl Vlad Batrîncea, din dreptul de a mai exercita mandat de deputat, precum și orice altă funcție de demnitate publică, cu excepția altor funcții elective, pe o perioadă de trei ani de la data încetării mandatului sau de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori de la data rămânerii definitive și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate, cu înregistrare a mențiunii în Registrul de Stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică” se arată în actul de constatare al ANI.

Actul de constatare al ANI poate fi contestat la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la emitere.

După alegerile parlamentare din 2021, ZdG a scris că, Batrîncea a indicat mereu venituri modeste, chiar dacă este unul dintre cei mai generoși sponsori ai PSRM în timpul tuturor campaniilor electorale. Pentru 2013 și 2014, acesta indica un venit de circa 85 de mii de lei, dar a donat PSRM-ului, la alegerile din 2014, circa 90 de mii de lei, adică tot ce câștigase în doi ani. Un an mai târziu, pentru alegerile locale, Batrîncea a vărsat în bugetul partidului circa 82 de mii de lei, în condițiile în care a raportat un salariu de 157 de mii de lei. În 2017, a avut venituri de circa 205 mii de lei și l-a susținut financiar pe șeful său de partid, Igor Dodon, în campania electorală prezidențială cu 74 de mii de lei.

 În declarația de avere și interese pentru 2021, socialistul declară doar un venit oficial de 266 de mii de lei de la Parlament și un apartament procurat în 2019, a cărui valoare cadastrală indicată este de 890 de mii de lei. Batrîncea declară și o datorie de 500 de mii de lei, credit contractat în 2019, dar nu indică vreun bun mobil. 

Firma din fostul apartament al mamei 

Bătrîncea figurează în calitate de fondator și administrator al „DIVLAS – COM” SRL, specializată în vânzarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice și a produselor de tutun. Societatea, fondată în 2004, și aflată în proces de lichidare începând cu luna august 2020, nu apare în vreo declarație de avere ale deputatului.

Socialistul a declarat anterior că nu deține nicio firmă, dar ZdG a constatat că „DIVLAS – COM” SRL are adresa juridică într-un apartament care a aparținut mamei sale, între anii 1999 – 2005. Ulterior, aceasta a vândut imobilul, dar firma și-a păstrat adresa juridică acolo. 

În „DIVLAS – COM” SRL, socialistul este asociat cu Dmitri Neliubin care, la rândul său, administrează firma Termo Inox Grup” SRL, licențiată în construcția de clădiri inginerești, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucții, consolidări și restaurări. Conform rapoartelor financiare, în 2017, „Termo Inox Grup” SRL a avut o cifră de afaceri de peste 4,5 milioane de lei și profit de peste un milion de lei. În 2019, firma a avut venituri de peste 2,7 milioane de lei și pierderi de peste 308 mii de lei. 

Decorat de Dodon pentru „formarea societății civile”

Deputatul s-a remarcat întotdeauna printr-un comportament agresiv, cu accente șovine și xenofobe, în special la adresa românilor. La una dintre ședințele Parlamentului din martie 2016, deputatul a rupt harta României, motivând că în școală se învață istoria României, și nu cea a Moldovei. În februarie 2015, Batrîncea a lansat o iniațiativă legislativă care ar interzice demnitarilor să dețină dublă cetățenie, mai precis cea românească, deși mai mulți colegi de-ai săi de fracțiune dețin cetățenia României. 

Într-un raport al asociației „Genderoc-M”, se spune că opt deputați ai PSRM, printre care și Batrîncea, au inițiat un proiect de modificare a unei legi privind protecția copiilor în care autorii defineau homosexualitatea ca pe „o perversiune sexuală, care constituie o atracție sexuală față de indivizi de același sex, pederastie, inversiune sexuală”. În februarie 2018, președintele de atunci Igor Dodon l-a declarat pe Vlad Batrîncea cu „Ordinul Muncii” pentru „merite deosebite în сonsolidarea statalităţii R. Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”.

În iunie 2020, colegul său de partid, Ștefan Gațcan, acuza, într-o plângere depusă la PG, retrasă ulterior, că Vlad Bătrîncea și Corneliu Furculiță l-ar fi intimidat și amenințat „sub podul de la Telecentru”, după ce anunțase că părăsește formațiunea politică. În iulie 2020, Batrîncea a fost denunțat la PG de către deputatul Iurie Reniță, pentru „calomnie intenționată, defăimare și denunțare falsă cu bună știință”, după ce primul acuzase că Reniță ar fi fost implicat, pe când era ambasador al R. Moldova în România, în vânzarea de țigări în țara vecină. Iurie Reniță a precizat pentru ZdG că PG nu a întreprins nimic pe marginea denunțului său.

Vlad Batrîncea a fost propus la funcția de vicepreședinte al Parlamentului de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). El își va continua activitatea în această funcție din legislatura anterioară. Batrîncea s-a lansat în activitatea politică și partinică în cadrul PCRM, pe listele căruia a participat și la alegerile parlamentare anticipate din 2010, dar nu a acces în Legislativ. În 2011, îl urmează pe Igor Dodon și aderă la PSRM. Alături de socialiști, Batrîncea a avut o ascensiune partinică rapidă. În doi ani, a ajuns secretar executiv al formațiunii, ulterior, în 2014, accede în Parlament și își menține fotoliul până în prezent. 

Noii șefi ai Parlamentului: Casa modestă a lui Grosu și firma lui Bătrîncea din fostul apartament al mamei