Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii declară că vor susține…

Socialiștii declară că vor susține inițiativa lui Dodon de a învesti un guvern minoritar

După ce Blocul ACUM a declarat că insistă în continuare pentru un Guvern în frunte cu Maia Sandu, Partidul Socialiștilor a emis un comunicat de presă în care declară că insistența Blocului este ridicolă, iar în aceste circumstanțe, socialiștii vor susține inițiativa președintelui Dodon de a crea un Guvern minoritar.

„Insistența colegilor din ACUM pe formarea unui Guvern similar celui demis, cu același premier este ridicolă și denotă un infantilism politic și o lipsă de abordare constructivă, conciliantă. Se știe că nu poți intra de două ori în aceeași apă. Nu putem reseta Guvernul cu exact aceiași oameni care au dus la demiterea Guvernului. E un non-sens. Iar condiția impusă de colegii din blocul ACUM: de a a fi limitate împuternicirile politice ale Președintelui țării sau chiar demisia acestuia ne arată că blocul ACUM este pus pe conflict și are o agendă străină ideii de guvernare comună cu PSRM”, declară socialiștii.

În aceste circumstanțe politice, PSRM declară că alegerile parlamentare nu sunt o opțiune, așa că va susține „inițiativa Președintelui țării Igor Dodon de a fi creat un Guvern minoritar, format din profesioniști, din oameni apolitici și tehnocrați, care să asigure buna dezvoltare și progresul Republicii Moldova”.

Socialiștii mai precizează că nu vor face coaliție sau alianță cu alte fracțiuni din Parlament.

„Următorul Guvernul va fi unul tehnic, nu politic. Cu toate acestea, deși va fi apolitic, Guvernul va avea toate împuternicirile să implementeze proiectele economice și sociale pe care le-a promovat PSRM pînă acum. Așadar, de azi anunțăm că fracțiunea PSRM trece în regimul de formare a unui nou Guvern, cu participarea Președinției și a altor fracțiuni parlamentare”, menționează PSRM.

La scurt timp după ce Guvernul a fost demis, președintele Dodon a invitat toate fracțiunile parlamentare la negocieri, acuzând-o pe Maia Sandu că aceasta ar fi „provocat intenționat” căderea Guvernului. Șeful statului a mai precizat că nu își dorește anticipate, iar în cazul în care nu va fi depășită criza politică, acesta își va asuma responsabilitatea de a propune un nou prim-ministru.

Toate fracțiunile parlamentare au dat curs invitației lui Dodon, iar după discuțiile cu șeful statului, reprezentanții fracțiunilor au prezentat în fața jurnaliștilor opțiuni diferite pentru depășirea crizei politice.

Zinaida Greceanîi a declarat că socialiștii vor să formeze o nouă majoritate cu Blocul ACUM, însă cu condiția învestirii unui nou Guvern, condus de un al premier decât Maia Sandu. De cealaltă parte, reprezentanții Blocului ACUM au subliniat că unicul lor candidat la funcția de premier este Maia Sandu, iar discuțiile cu socialiștii pot continua doar dacă Guvernul actual, cu aceeași agendă de reforme, își continuă activitatea. Democrații, la rândul lor, după discuțiile cu Dodon, au menționat că nu sunt pregătiți să facă o coaliție.