Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Semnături pentru preşedinte

Semnături pentru preşedinte

Performaţa democraţilor de a aduna, în timp record, aproape numărul dublu de semnături necesare pentru susţinerea candidaturii lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului a generat mai multe semne de întrebare. Un simplu calcul aritmetic arată că, în cele 24 de ore destinate colectării celor 29 mii de semnături, adepţii PDM au colectat câte 1208 semnături pe oră. „Lucru imposibil”, susţin alţi candidaţi prezidenţiali, implicaţi acum în acelaşi exerciţiu electoral.

Între timp, angajaţi ai mai multor instituţii de stat din diferite raioane ale R. Moldova sesizează că au fost „impuşi” să semneze pentru candidatul PDM.

Corjova: „Da’ ce înseamnă că ne pun cu de-a sila?”

Despre fraudarea procedurii de colectare a semnăturilor am fost sesizaţi chiar în ziua de 3 septembrie, când colectorii au mers în teritoriu. O beneficiară de la Centrul de reabilitare a persoanelor în etate din satul Corjova, raionul Dubăsari, ne-a povestit că toţi muncitorii au fost sunaţi acasă de şefa direcţiei cadre a azilului de bătrâni, Nina Doru, dar şi de secretara primăriei, Veronica Vârlan. Angajaţilor li s-a spus să vină vineri, ora 16.00, la Primărie, sediul căreia se află în aceeaşi clădire cu Centrul de reabilitare, pentru a semna în susţinerea lui Marian Lupu, în caz contrar, vor avea probleme la locul de muncă. „La noi în sat nu sunt alte locuri de muncă, iar pentru oameni e important să lucreze”, a zis femeia, care s-a temut să-şi spună numele.

Prezentându-ne drept un angajat al Centrului, am apelat-o pe Nina Doru, invocând că intenţionăm să ne retragem semnătura pe care am fi pus-o la 3 septembrie, deoarece am fi semnat pentru Marian Lupu sub presiunea că putem pierde locul de muncă. Aceasta a recunoscut: „mai în scurt, la secretară mulţi au fost şi am înţeles că mulţi cu pretenţii, că au început să se facă ameninţările acestea, eu am mai auzit astfel de vorbe. Mulţi oameni, de aici, de la noi, îmi spun că n-ar trebui să fie lucrurile acestea: da’ ce înseamnă că ne pun cu de-a sila? Da’ eu le spun: duceţi-vă la secretară, că directorul, desigur, nici nu ştie. El, pur omeneşte, a zis de semnat, dar de aşa ceva n-a auzit. Aşa că de postul de muncă nu retrăi”. Aceasta, totuşi, ne-a spus că putem să mergem la director pentru a cere explicaţii: „Mai mulţi au fost şi-au zis, că adică de ce ne-aţi pus să semnăm cu de-a sila, dar noi poate vrem pentru altă persoană, ori nu vrem pentru nimeni”. Nina Doru a recunoscut că a telefonat angajaţilor la solicitarea directorului, dar spune că doar pentru a-i anunţa că pot să semneze dacă vor, iar ameninţări nu a adresat nimănui. Totodată, aceasta a declarat că nu mai pot fi retrase semnăturile, deoarece listele au fost transmise la Chişinău, la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Ulterior, am fost contactaţi de directorul Centrului de reabilitare, Vitalie Oprea, care a declarat că, la 3 septembrie, colectorii PDM au adunat semnături de la locuitorii satelor Corjova, Cocieri şi Molovata Nouă, dar că nimeni dintre angajaţi nu a fost obligat să semneze. Acesta a mai spus că, personal, doar a informat angajaţii că pot veni reprezentanţi ai partidelor pentru a aduna semnături, dar nu a ştiut că cineva intimidează angajaţii: „La noi chiar a fost o persoană care, când a văzut că semnăturile sunt pentru dl Lupu, s-a întors şi a plecat. Nimeni nu a zis nimic”.

Secretara primăriei Corjova, Veronica Vârlan, a negat orice implicare şi a declarat că nu cunoaşte nimic despre intimidări. „Au fost colectorii aici, pe loc. Am anunţat şefii instituţiilor din subordine. Cine vrea – se adresează, dar noi nu avem nimic. Personal n-am văzut intimidări. Corjova este o primărie politică, care se află pe teritoriul Transnistriei, total verificat de forţele separatiste. Cum puteam eu să mă implic aici? Este o absurditate. Nu am nicio atribuţie, doar că a fost colectorul în faţa mea, asta am văzut”. Nu am reuşit să vorbim cu primarul localităţii, Sergiu Oprea, care este membru al PCRM.

Drochia: semnături la sala de nunţi

Despre intimidări şi persoane obligate să semneze pentru candidatul democrat am fost sesizaţi şi de un locuitor din Drochia. Acesta ne-a povestit că circa 40 de muncitori de la brigada de tractoare din localitate au fost transportaţi cu două maşini la sala de nunţi din sat, pentru a semna în susţinerea candidatului democrat, Marian Lupu. Transportul, potrivit sursei, a fost acordat de liderul asociaţiei agricole, Iurie Dascăl, membru PDM şi vicepreşedinte al raionului. Apelat de ZdG, Dumitru Marcu, primarul satului Drochia, şi el membru PDM, a solicitat insistent să-i spunem numele persoanei care ne-a informat despre acest caz, dar a negat cu vehemenţă informaţia. Democratul a declarat că este prima zi la muncă după concediu.

„Dacă nu vreţi să-mi spuneţi numele omului, nici nu avem ce discuta. S-au colectat semnăturile aşa cum se colectează. Eu sunt la anchetator sau cum?”, ne-a replicat primarul, după care a întrerupt conversaţia.

Criuleni şi Rezina: toţi au semnat, nimeni nu a obligat

Pe reţelele de socializare alţi candidaţi la funcţia de preşedinte au semnalat despre cazuri în care reprezentanţii PDM ar fi adunat fraudulos semnături. Liderul partidului „Partidul nostru”, Renato Usatîi, a publicat mesajul pe care l-ar fi primit de la un lăcătuş-controlor de la filiala „Criuleni-GAZ”, unde menţionează că un angajat al întreprinderii a prevenit muncitorii să se prezinte la 3 septembrie cu buletinul de identitate pentru a semna pe listele PDM, fiind ameninţaţi cu demisia.

La solicitarea de a afla câte semnături s-au colectat de la întreprindere pentru Marian Lupu, persoana de la dispecerat, fără a şti că este apelată de ZdG, ne-a direcţionat la şeful instituţiei, ca fiind unica persoană care ar putea cunoaşte numărul semnăturilor. Contactat de ZdG, directorul filialei din raionul Criuleni, Zinovie Speteţchi, care, deşi este membru PDM şi consilier raional în comisia Economie, industrie, agricultură, comerţ, a declarat însă că a semnat lista „ca şi orişicare”, dar nu a fost implicat deloc în proces, chiar dacă colectorii s-au aflat pe teritoriul întreprinderii. Mai mult, directorul recunoaşte că grupul de iniţiativă a coordonat cu cineva din organele raionale. Speteţchi spune că se află în fruntea instituţiei de 25 de ani şi că niciodată nu a făcut vreo presiune, cu atât mai mult în plan politic: „M-au sunat pe telefon şi mi-au spus, apropieţi-vă dacă doriţi să semnaţi lista de susţinere a candidatului. Încă o dată repet, şi la întreprindere, şi în orăşel sunt o sumedenie de membri de partid, care puteau să anunţe angajaţii tot aşa ca şi mine.” Democratul a menţionat că nu cunoaşte identitatea persoanelor din partid care au colectat semnături.

O situaţie similară a fost sesizată pe reţelele de socializare la Inspectoratul Fiscal de Stat Rezina, unde bugetarii ar fi fost rugaţi să rămână după încheierea programului de muncă ca să-şi dea semnătura pentru liderul democrat. Am solicitat directorului adjunct al instituţiei, Tatiana Rotaru, să-i transmită superiorului, aflat în concediu, chiar dacă are abia trei luni de când ocupă funcţia dată, că vrem să discutăm despre semnăturile colectate. Funcţionara a revenit cu un răspuns negativ, directorul motivând că este ocupat şi că nu are dreptul să facă vreun comentariu fără acordul conducerii oficiului central. Directorul Inspectoratului Fiscal de Stat Rezina este Oleg Parvan, el ocupă această funcţie din iunie curent. La alegerile generale locale din 14 iunie 2015, el a candidat la funcţia de consilier raional în Orhei, fiind al 24-lea pe lista PLDM-ului. Tatiana Rotaru ne-a spus că nimeni nu a fost obligat, dar şi că au mers la oficiul teritorial al partidului doar doritorii. „Eu nu i-am întrebat, dar după câte ştiu eu au mers toţi angajaţii”, ne-a spus directorul adjunct, care a rugat să-i spunem numele angajatului care ne-a sesizat.

ZdG a fost sesizat şi despre alt fenomen, care are loc în prezent în raioanele republicii. Un locuitor din Floreşti ne-a anunţat că, în aceste zile, majoritatea primarilor din raion sunt obligaţi să se prezinte, chiar şi contra voinţei lor, în ziua de vineri, la ora 17.00, la Casa Sindicatelor, la o întâlnire cu Marian Lupu. Primarii sunt determinaţi să-şi asigure singuri transportul, măcar şi din contul bugetelor primăriilor. Informaţia ne-a fost confirmată de primari din alte localităţi în care PDM deţine preşedinţia.

Cum e posibil să convoci o întrunire electorală cu primarii formaţiunii, până la înregistrarea liderului PDM în calitate de candidat?

În acest context, responsabili de la PDM susţin că întrunirea primarilor are loc cu prilejul lansării a două campanii: una, cu sloganul „Împreună suntem mai puternici”, va promova beneficiile concrete pe care apropierea de UE le aduce cetăţenilor, iar cealaltă presupune o dezbatere la nivel naţional despre schimbările necesare în politica moldovenească.

Încălcări oficiale nu sunt

Până la acest moment, la CEC nu a parvenit nicio sesizare precum că ar fi încălcată legislaţia de către un concurent electoral, iar cea anunţată în presă de către Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr nu a fost trimisă la adresa instituţiei. În cazul în care va fi anunţat despre o oarecare neregulă, CEC va examina cazul şi va emite un răspuns, iar în caz de necesitate poate sesiza instituţiile de rigoare pentru elucidarea circumstanţelor.

Reprezentanta serviciului de presă al Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sârbu, a confirmat că procedura presupune ca primarii să verifice autenticitatea listelor şi să aplice ştampila înainte de a transmite documentele cu semnături la CEC, iar acest proces poate dura până la cinci zile. Referitor la termenul de 24 de ore în care PDM a colectat aproape 29 de mii de semnături, Rodica Sârbu a declarat că CEC verifică conţinutul listelor, nu şi modul în care au fost adunate, iar la acest moment procesul de verificare a actelor prezentate de democraţi este pe ultima sută de metri.

Pavel Postică, directorul Promo-Lex, asociaţia care monitorizează alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, afirmă că au existat unele suspiciuni privind corectitudinea colectărilor semnăturilor în teritoriu, dar sesizări oficiale nu au parvenit. Experţii Promo-Lex au mers la 6 septembrie la CEC pentru a monitoriza etapa de verificare a listelor şi au constatat că procesul este unul transparent, fraudări nu pot interveni, iar persoanele antrenate la această etapă sunt destul de instruite în domeniu. Un raport de monitorizare urmează a fi făcut public la 15 septembrie de către experţi. „Noi doar constatăm dacă procedura a fost respectată în ceea ce priveşte verificarea semnăturilor, noi nu am avut posibilitate să supraveghem nemijlocit colectarea semnăturilor. Ei au făcut într-un termen foarte restrâns, iar observatorii noştri nu pot decât să constate post-factum încălcările, în baza informaţiilor disponibile public”, a declarat Pavel Postică. „Totul ţine de strategia de colectare a semnăturilor elaborată de orice potenţial concurent electoral, de orice grup de iniţiativă. Este o decizie politică: colectează în timp mai lung semnăturile pentru a beneficia de promovarea imaginii sau colectează în timp mai scurt şi începe să se pregătească de campania electorală”, a opinaj juristul referitor la strategia democraţilor.

Chiar dacă se identifică unele încălcări, spune Pavel Postică, dacă candidatul PDM va avea 15 mii de semnături conforme prevederilor, acesta va fi înregistrat drept concurent şi va ocupa prima poziţie în buletinul de vot.

Nici Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei, care a lansat linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”, scopul căreia este facilitarea accesului la justiţie a tuturor alegătorilor în perioada de până la alegeri şi în ziua alegerilor, nu a primit vreo sesizare. Preşedina Centrului, Galina Bostan, a declarat că au fost oferite doar nişte consultaţii: „La această linie se pot adresa cetăţenii cu orice încălcare a drepturilor electorale, inclusiv cu problema semnăturii, dacă au fost puşi să semneze, dacă cineva colectează bani, dacă nu se regăsesc în listă. Dacă i-a fost încălcat un drept individual, putem ajuta persoana să formuleze o cerere la instituţiile de rigoare”.