Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Reglementarea conflictului transnistrean se va…

„Reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice, acest lucru deja se întâmplă”, susține prim-ministrul R. Moldova

Reglementarea conflictului transnistrean nu a fost o condiție pentru aderarea R. Moldova la UE, susține prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, care menționează că soluționarea diferendului transnistrean se poate produce doar prin mijloace pașnice și că „acest lucru deja se întâmplă”. Declarația a fost făcută joi, 23 martie, în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul României, Nicolae Ciucă.

„R. Moldova face față acum unor atacuri hibride fără precedent și va continua să asigure pacea și securitatea. (…) R. Moldova întotdeauna a afirmat că reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice, acest lucru deja se întâmplă. Regiunea din stânga Nistrului deja are un comerț foarte dezvoltat cu UE. Acest trend va fi acceptat. Nu există o agendă contrapusă: UE versus reglementarea transnistreană, ele se întâmplă”, a declarat ministrul R. Moldova, Dorin Recean.

Prim-ministrul României a declarat că pentru soluționarea conflictului transnistrean trebuie să se vină cu soluții pașnice concrete, iar demersul de aderare nu ar trebui să fie „impietat în soluționarea acestui conflict”. Nicolae Ciucă mai crede că acțiunile hibride cu care se confruntă R. Moldova „pot fi combătute prin credibilitatea pe are cetățenii o au față de autoritățile statului”.

„Este nevoie de dialog și soluționarea conflictului trebuie să se facă pe cale pașnică, în conformitate cu pașii care deja s-au realizat în formatul 5+2. Trebuie să se vină cu soluții concrete, nu trebuie să fie impietat demersul de aderare în soluționarea acestui conflict”,

(…)Toate aceste acțiunile hibride pot fi combătute prin credibilitatea pe care cetățenii o au față de autoritățile statului. Această credibilitatea se dobândește prin decizie pe care le luăm, astfel încât cetățenii să vadă că Guvernul este interesat de măsuri economice, de creșterea investițiilor, de asigurarea stabilității sistemului energetic, de asigurarea de combustibil pe timp de iarnă. În felul acesta, credibilizarea autorităților prin ceea ce fac în fața cetățenilor, este cea mai bună cale de combatere a acțiunilor hibride”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.