Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacţia SIS referitor la interceptarea…

Reacţia SIS referitor la interceptarea jurnaliștilor, politicienilor și liderilor de opinie

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) respinge afirmaţiile precum că ar fi fost implicat în interceptarea unor reprezentanți ai mass-media, politicieni și lideri de opinie, în perioada în care democrații erau la guvernare.

Serviciul respinge afirmaţiile apărute în spaţiul public despre presupusa implicare a instituţiei în interceptarea unor reprezentanţi mass-media, lideri de opinie şi politicieni. Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului de Informații şi Securitate într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spaţiul public a informaţiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice”, se arată într-un comunicat emis de SIS.

Potrivit SIS, este vorba despre „încercări de denigrare” şi „manifestări de implicare a SIS în dispute cu substrat politic”, ceea ce „afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei în calitate de garant al securităţii naţionale”.

Săptămână trecută președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că mai mulți jurnaliști ar fi fost interceptați în perioada în care democrații erau la guvernare. Printre persoanele implicate se regăsesc și mai mulți jurnaliști: Alina Radu (ZdG), Anatolie Durbală (Jurnal TV), Constantin Cheianu (Jurnal TV), Natalia Morari (TV8), Mariana Rața (TV8), Angela Gonța (TV8), Aurica Jardan (Unimedia) etc.

RISE Moldova a scris anterior că în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje de pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

FOTO: sputnik.md