Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Poliției, după ce susținătorii…

Reacția Poliției, după ce susținătorii Partidului „Șor” au blocat mai multe drumuri din țară: „Au fost încălcate grav prevederile CSE”

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că prin acțiunile simpatizanților Partidului „Șor” de blocare a mai multor străzi din Chișinău și trasee din șase raioane ale țării „au fost încălcate grav” deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Poliția susține că pe parcursul zilei au fost înregistrate, în repetate rânduri, apeluri la serviciul unic de urgență din partea cetățenilor deranjați de blocaje. IGP menționează că „încălcările participanților vor fi documentate prin prisma cadrului legal”.

„În legătură cu blocarea mai multor străzi și trasee, în municipiul Chișinău și în 6 raioane din țară, de către membrii unui partid politic de opoziție, forțele de ordine au fost implicate în acțiuni de asigurare a ordinii publice, siguranței cetățenilor și a circulației rutiere. Ținem să menționăm că au fost încălcate grav prevederile CSE.

Pe parcursul zilei au fost înregistrate, în repetate rânduri, apeluri la serviciul unic de urgență din partea cetățenilor deranjați de blocaje. Încălcările participanților vor fi documentate prin prisma cadrului legal. Amintim că, pentru blocarea căilor de acces de către persoanele cu funcții de răspundere, acestea sunt pasibile de suspendarea dreptului de a ocupa funcția”, anunță IGP.

Astfel, Poliția „atenționează participanții, inclusiv deputații, la întrunirile organizate pe parcursul zilelor de muncă asupra următoarelor riscuri și deranjamente, în cazul blocării străzilor sau traseelor”:

  • perturbarea sau, după caz, blocarea activităților economice ale întreprinzătorilor în ziua desfășurării întrunirilor, ceea ce agravează per ansamblu situația economică din țară;
  • îngreunarea transportării persoanelor ce necesită asistență medicală de urgență, ceea ce pune în pericol grav viața acestora;
  • majorarea numărului de accidente rutiere din cauza perturbării regimului obișnuit al traficului rutier, ceea ce impune șoferii să fie mai grăbiți și, în consecință, neatenți la trafic;
  • afectarea rutinei zilnice a locuitorilor municipiului Chișinău, planurile cărora pot fi date peste cap din cauza perturbării circulației transportului public;
  • dezorientarea copiilor care nu pot ajunge acasă de la orele de instruire conform itinerarului obișnuit;
  • sustragerea atenției forțelor de ordine de la exercitarea unor atribuții mai prioritare ce țin de investigarea crimelor grave.

Oamenii legii recomandă simpatizanților Partidului „Șor” să țină cont de solicitările Poliției și să dea „dovadă de un comportament adecvat”.

Potrivit unei decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pe 13 octombrie 2022, desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice este interzisă în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri pot fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

DOC/ Decizii CSE: Protestele care vor bloca circulația rutieră, interzise în timpul săptămânii. Acestea vor fi permise în zilele libere pentru maxim patru ore. Poliția poate cere sistarea evenimentelor dacă au loc încălcări

Pe 13 martie, susținătorii Partidului „ȘOR”, în frunte cu deputata Marina Tauber, au blocat bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei în semn de protest față de guvernare. De asemena, au fost blocate mai multe trasee din țară. Partidul „Șor” susține că a organizat „un flashmob, la nivel național, prin blocarea temporară a drumurilor”, deoarece Guvernul „a refuzat de a oferi un răspuns la solicitarea de achitare integrală a facturilor cetățenilor pentru lunile de iarnă”.

Partidul „ȘOR” a organizat un nou protest împotriva guvernării. Protestatarii au blocat mai multe drumuri din țară și au cerut „achitarea facturilor”. Reacția partidului de la guvernare