Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția PAS la solicitarea PSRM…

Reacția PAS la solicitarea PSRM pentru dialog spre depășirea crizei politice

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță că au luat act de declaraţia liderului PSRM Igor Dodon privind criza politică din ţară și reiterează că depășirea situației poate fi făcută doar prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Am fost mereu adepţii identificării unor soluţii politice pentru problemele create, prin discuţii şi negocieri cu factorii decidenţi, chiar dacă ne este străină forma ultimativă de invitaţie la dialog. Încrederea între partenerii de dialog nu se obţine prin limbaj violent, ameninţări, prin trişări şi schimbarea părerilor de la o zi la alta, dar prin respectarea angajamentelor luate faţă de cetăţeni”, se arată în reacția PAS.

Reprezentanții formațiunii politice spun că orice discuţie pe platforma parlamentară trebuie să pornească de la interesul suprem al cetăţenilor, iar „acesta a fost formulat clar de alegători în cadrul ultimelor scrutine – lupta cu sărăcia, nedreptatea, corupţia şi asigurarea unui trai decent aici la noi, acasă”.

„Cu această ocazie reiterăm poziţia PAS că singura cale de ieşire din criza politică, pandemică şi economică în care a fost adusă R. Moldova este organizarea alegerilor anticipate. Doar un Parlament care se va bucura de încrederea deplină a cetăţenilor va putea oferi stabilitate politică şi investi un guvern profesionist, onest şi eficient, capabil să scoată ţara din criză”, se mai arată în reacția PAS.

Consiliul Republican al PSRM din 27 februarie a decis ca socialiștii să meargă pe dialog „cu toate partidele politice din Parlament” pentru depășirea crizei politice și propun președintei Maia Sandu să se așeze cu aceștia la masa de negocieri și să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul lui Voronin, pentru funcția de prim-ministru până la 9 martie. Liderul socialiștilor Igor Dodon spune că, dacă până pe 9 martie decretul nu va fi semnat, socialiștii se vor convoca, din nou, pentru a stabili „acțiuni politice mai hotărâte”, care ar putea duce la „reducerea” funcției de președinte la una „de decor”.

Liderul socialiștilor anunță că în cadrul Congresului Republican al PSRM de sâmbătă s-a decis ca pe parcursul acestei săptămâni socialiștii să poarte discuții cu partidele din Parlament pentru identificarea soluțiilor pentru depășirea crizei.

„Cineva se joacă de-a politica și încearcă să monopolizeze puterea în stat. Unii discută despre referendum de demisie a președintelui. Ultimul lucru care ne preocupă acum pe noi este Maia Sandu și funcția ei. PSRM nu va iniția niciun referendum pentru demisia ei. Dialogul rămâne singura soluție pentru a pune capăt acestei crize. În această săptămână, PSRM va continua dialogul cu partidele din Parlament pentru a identifica soluții pentru depășirea actualei crize politice”, a spus Dodon.

Acesta susține că PSRM vrea un „dialog constructiv” și cu președinta Maia Sandu.

„Atât eu, cât și întreaga fracțiune este gata să meargă la discuții cu Maia Sandu. Îi cerem să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Dacă noi ne-am fi așezat la masa de negocieri în luna decembrie, am fi rezolvat totul. (…) Ei așteaptă 23 martie. Vom mai pierde încă o lună”, a spus Dodon.

Socialiștii îi cer președintei să semneze până la 9 martie decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în timpul lui Voronin, pentru funcția de prim-ministru și spun că, dacă asta nu se va întâmpla, atunci vor veni cu „alte acțiuni”.

Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Șefa statului a refuzat însă să cheme fracțiunile la consultări și a adăugat că cetățenii vor decide viitorul țării la anticipate sau la referendum. 

Decizia a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski.

Cei din PSRM au cerut să fie interpretat și dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă a Constituției atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat pentru funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

În același timp, toate fracțiunile parlamentare, cu excepția PAS, au încetat să mai vorbească despre necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate. 

PSRM și Platforma DA susțin că au inițiat discuții pentru depășirea crizei politice, în timp ce democrații îi cer președintei să cheme fracțiunile parlamentare la dialog. 

Cât privește transfugii din platforma „Pentru Moldova” și deputații Partidului Șor, aceștia și-au reiterat susținerea pentru candidata socialiștilor pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în perioada lui Voronin, iar ulterior nu s-au mai pronunțat asupra acestui subiect. 

Igor Dodon, care în repetate rânduri a declarat despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, acum ezită să mai vorbească despre ele și spune că nu sunt o soluție pentru depășirea actualei crize. Iar oficializarea alianței cu transfugii o motivează ca fiind o decizie luată în situație extremă, cu care se confruntă țara.