Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.48

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

În circumscripția uninominală nr. 48 or. Slobozia, Bender, au fost înregistrați șapte pretendenți la fotoliul de deputat. Primul în buletinul de vot va figura socialistul Vitalii Evtodiev, urmat de candidatul independent Iurie Apostolachi și democratul Mihail Malașevschi. Următorul pe listă este un alt candidat independent, Viorel Melnic, urmat de Ion Iovcev de la Blocul ACUM. Lista este încheiată de Petru Ursu, candidat independent și Inna Nazarenco de la Partidul Șor.

Foto: alege2019

Vitalii Evtodiev, PSRM

Vitalii Evtodiev candidează pe circumscripția uninominală nr. 48, destinată locuitorilor din regiunea transnistreană. Are studii superioare și este de profesie inginer-constructor. Deține funcția de expert tehnic în cadrul firmei „Savim-Com” SRL, care este specializă în expertize în construcții. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, firma are mai mulți fondatori, unul dintre aceștia fiind Vitalii Evtodiev. Evtodiev este și membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), formațiune pentru care a donat 65 mii lei în campania electorală din 2016.

În  declarația de avere și interese personale depusă la CEC în campania electorală 2019, el arată că în 2017-2018, din activitatea la „Savim-Com” SRL a obținut un salariu de aproape 96 de mii de lei. De asemenea, timp de doi ani, de la aceeași firmă, Evtodiev a avut dividende în sumă de 470 106 mii lei. Din înstrăinarea unui bun, candidatul PSRM a mai ridicat un venit de peste 390 de mii de lei.

Evtodiev a mai indicat că este proprietarului unui automobil de model Audi Q7, estimat la 15 mii de euro. Restul proprietăților, un teren extravilan de 0, 06 ha, un apartament de 72 m.p, o vilă de 46 m.p șu un garaj de 53 m.p., aparțin soției. Soția lui Evtodiev deține și o Toyota Camry achiziționată în 2018, estimată la 10 mii euro și o remorcă fabricată individual.

Foto: alege2019

Iurie Apostolachi, candidat independent

Iurie Apostolachi este fost deputat în Parlamentul R. Moldova în fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). De profesie inginer silvic, în prezent Apostolachi este director al ÎS „Întreprinderea pentru sivicultură Tighina”, de unde a obținut în ultimii doi ani un salariu de circa 257 de mii de lei.

Candidatul are în proprietate o casă de locuit de 188 m2, un garaj și alte două bunuri imobile. Acesta conduce un autoturism BMW 525 fabricat în 1988, achiziționat cu 24 500 de lei în 1997.

Foto: candidat.md

Mihail Malașevschi, PDM

Mihail Malașevschi este de profesie jurist. Din februarie 2013 până în septembrie 2015 a fost consilier în cabinetul lui Vlad Filat, care atunci era liderul PLDM. Ulterior, a fost numit  șef de cabinet al lui Vlad Filat. În perioada 2016-2018 a activat în calitate de Asistent al Înaltului Consilier al Uniunii Europene pentru Justiției, în cadrul Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova. În prezent este șeful cabinetului Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În declarația de avere și interese personale pentru perioada 2017-2018, Malașevschi indică un salariu de 12 mii de euro obținut în cadrul Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova, 61 de mii de lei de la Minister și aproape 300 de mii de lei de la SRL „German Development Institute”. Soția sa a obținut în aceeași perioadă un salariu de 158 de mii de lei în cadrul Parlamentului R. Moldova.

Candidatul PDM are în proprietate trei autoturisme: un Hyunday Tucson din 2017, care are o valoare de 19 mii de euro, un Opel Calibra din 1996 cumpărat cu 10 mii de lei în 2005 și un microbuz Volkswagen LT-35 din 1991, achiziționat cu 40 de mii de lei în 2002. Acesta nu declară nicio locuință.

Viorel Melnic, candidat independent

Viorel Melnic este conducătorul AO „Pentru Orhei”. În 2006, devine viceministru al Economiei, iar în anii 2008-2009,  a fost şef al Serviciului Vamal al R. Moldova. Până în anul 2015 a făcut parte din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus pe atunci de Igor Dodon.

Fostul director al Serviciului Vamal a fost exclus din organele de conducere ale Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, după ce Igor Dodon a aflat despre implicarea lui Melnic în schemele frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. La începutul anului 2016 Melnic  a fost numit în funcția de consilier pe principii obștești pentru probleme economice, al  primarului Ilan Șor.

Potrivit portalului anticorupție.md, Melnic a fost președinte al  Consiliului de Administrație al băncii Unibank. Numele lui a apărut şi în raportul companiei Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Melnic este vizat drept posibil complice la „Jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank. El a declarat, însă, pentru Rise Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”. Tot Rise Moldova relata în martie 2017 că, la începutul acestui an, Ilan Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Federația Rusă deținută de afaceriști originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum câțiva ani, Șor s-a asociat cu Viorel Melnic și cu fiica unui fost deputat kârgâz.

În informația prezentată la CEC, Viorel Melnic indică că activează în calitate de conferențiar universitar la Universitatea Agrară. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Melnic a obținut un salariu de peste 126 de mii de lei din salariul la Universitate. O altă sursă de venit au fost peste 2 milioane de lei – dividende obținute de la SRL „Activ Broker”, la care deține 100%. Melnic declară că are în proprietate două terenuri, un apartament de 92 m2 și un Mercedes fabricat în 2016, pe care l-a achiziționat în 2017 cu 590 de mii de lei. Melnic a trecut pe hârtie și pachetul de acţiuni deținute la Unibank, de 4,61%.

Foto: acum.md

Ion Iovcev, Blocul ACUM

Începând cu 27 mai 1992, Ion Iovcev se află în funcția de director al Liceului Teoretic cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol.

În perioada anilor 2017-2018, Iovcev a obținut un salariu de 333 750 de lei din funcția de director. Are în posesie un apartament de 56 m2 dobândit în 1980. Alte averi și surse de venit nu sunt indicate în declarația de avere și interese personale.

 

 

Petru Ursu, candidat independent

Petru Ursu, de profesie jurist, activează în calitate de avocat și are propriul birou de avocatură. În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani Ursu indică un venit de 30 de mii de ruble rmn obținute de la Colegiul de Medicină și o pensie de 28 de mii de lei. Candidatul declară că deține în proprietate 1/2 dintr-un teren, 1/2 dintr-un apartament de 39,6 m2, dar și un autoturism Toyota Corola din 2005, procurat în 2012 cu 47 de mii de lei. Familia sa are în proprietate 1/2 dintr-o casă de locuit de 171 m2 cu o valoare indicată de 250 de mii de lei.

În baza a două contracte de asistență juridică cu Primăria Maximovca, Petru Ursu a obținut în 2017 și 2018 suma de 66 de mii de lei.

Inna Nazarenco, Partidul Șor

Din informațiile disponibile pe site-ul CEC, Inna Nazarenco este de profesie economist, însă nu indică un loc de muncă. În ultimii doi a obținut venituri din salariu de la mai multe companii: SRL „Sanin” – 6 237 de lei, SRL „Business expert” – 4 350 de lei și 540 de mii de ruble de la „Compania TAPA”. O altă sursă de venit au fost 18 mii de lei de la ziua de naștere. Candidata Partidului Șor păstrează în conturile bancare 2 000 de lei și 2 500 de euro. Nu declară niciun teren, locuință sau mijloc de transport.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 48