Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prima reacție a lui Ilan…

Prima reacție a lui Ilan Șor după publicarea raportului SIS privind finanțarea ilegală a partidelor: „Desigur, asta fac toți, de ce să ascund?”

Captură de ecran/Facebook

„Șeful SIS are dreptate în parte: există bani, și mult mai mulți decât am indicat noi”. Declarația a fost făcută de fostul deputat fugar Ilan Șor, care nu neagă că finanțează partide politice din R. Moldova, deși partidul pe care l-a condus a fost lichidat, în contextul raportului publicat vineri, 3 noiembrie, cu două zile înainte de primul tur al alegerilor locale generale, de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Ilan Șor a venit cu o reacție după briefingul ținut de șeful SIS Alexandru Musteața, în dimineața zilei de vineri, 3 noiembrie, despre banii alocați de Federația Rusă pentru destabilizarea R. Moldova.

„Aș dori un pic să corectez cuvintele domnului Musteață. În primul rând: nu un miliard de lei, sau câteva mii de dolari, nu subapreciați, dar aproximativ 3,5 miliarde de dolari, bani gata. În al doilea rând: nu pentru destabilizare, dar pentru pensii, gaz, drumuri, infrastructură, proiecte sociale. În al treilea rând: nu din Rusia, dar din business-urile mele pe care le administrez în diferite țări ale lumii și finanțez acele proiecte sociale în R. Moldova pe care le consider necesare (…)

În legătură cu finanțare partidelor, desigur, asta fac toți, de ce să ascund? Inclusiv unii candidați PAS, pe care eu îi finanțez, care au apelat la mine. Ei sunt oameni destul de buni, acolo sunt destul de puțini, au ajuns în PAS întâmplător, dar sunt acolo. Cred că după alegeri ei își vor îndrepta greșeala. (…) Cum am promis, proiectul de 10 miliarde va fi aplicat în cadrul programelor mele”, a declarat Ilan Șor într-un clip video publicat pe rețelele de socializare.

Directorul SIS Alexandru Musteața a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă, după ce partidul Șor a fost declarat neconstituțional.

SIS comunică că „grupul criminal Șor, în scop de influență electorală subversivă, este susținut de grupul criminal Plahotniuc”. „Aceștia au creat un tandem cu obiectivul de a prelua puterea în stat în contextul următoarelor scrutine electorale”, cred organele de drept.

„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în R. Moldova și a unor grupuri criminale transfrontaliere s-a intensificat în anul 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a R. Moldova, în special Găgăuzia; interferența Federației Ruse în procesul electoral; propagarea și alterarea spațiului informațional; operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, precum și exploatarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, a declarat Alexandru Musteața.

Șeful SIS a menționat că R. Moldova nu este singura țară supusă „agresiunii hibride” din partea Federației Ruse.

Conform oficialului, datele ale SIS ar indica asupra pregătirii și realizării, începând cu a doua jumătate a anului 2022, a unui scenariu subversiv de imixtiune externă „cu scopul înlăturării violente a guvernării democratice și preluarea controlului politic de către grupări criminale subordonate altor țări”.

„Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă, conectați la administrația președintelui Federației Ruse și serviciile ruse de securitate. Autorii acestui scenariu, pe teritoriul R. Moldova, au fost stabiliți a fi exponenți ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, persoană inclusă în lista de sancțiuni internaționale și condamnat la 15 ani de privațiune de libertate. Grupul criminal organizat activează sub acoperirea mai multor proiecte politice. (…)

La cea de-a treia etapă, la care suntem martori acum, avem compromiterea proceselor electorale în R. Moldova, la nivel de stat. În contextul alegerilor locale generale din 5 noiembrie, SIS a identificat activități de influențare a proceselor electorale în scopul promovării interesului Federației Ruse, prin intermediul aceluiași grup criminal organizat condus de Ilan Șor (…)”, a afirmat șeful SIS.

Oamenii legii au documentat oferirea de către un partid politic, care participă la alegerile locale generale și ar fi controlat de Ilan Șor, a fondurilor financiare în proporții deosebit de mari, care ar proveni din altă țară.

„Toate aceste metode sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor care a creat un grup criminal organizat dintr-o rețea de deputați, funcționari publici, reprezentanți ai mediului de afaceri, jurnaliști, lideri politici și de opinie și care finanțează ilegal partide politice (…).

Drept urmare a declarării neconstituționalității partidului Șor, Ilan Șor a asigurat preluarea partidului Ai Noștri și redenumirea acestuia în partidul Șansă. A asigurat transferul infrastructurii și exponenților fostei structuri către partidul politic Șansă”, a mai relatat Musteața.

Potrivit directorului SIS, coruperea alegătorilor ar avea loc în toate localitățile din țară. Oamenii legii au deschis peste 160 de dosare penale, 63 dintre ele fiind deja trimise în instanță.

În dosarul penal privind finanțarea ilegală a partidelor, autoritățile au informații despre utilizarea de către „grupul criminal Șor” a circa 200 de milioane de lei, bani care ar fi fost utilizați inclusiv pentru finanțarea protestelor stradale și destabilizărilor din țară în 2022 și 2023. În total, ar fi vorba despre 400 de milioane de lei, presupun oamenii legii.

„Doar în ultimele luni au fost identificate și documentate peste 90 de milioane de lei destinate coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțarea ilegală a campaniei electorale. Sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizare sunt de peste 1 miliard de lei”, a subliniat Musteața.

Acesta a mai comunicat că autoritățile ar fi sechestrat peste 1 milion de euro și 280 de mii de dolari, bani transferați în R. Moldova de cetățeanul Federației Ruse și Israelului Igal Shved.