Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prim-ministrul Norvegiei le explică copiilor…

Prim-ministrul Norvegiei le explică copiilor războiul din Ucraina: „Acum este important să vorbim unii cu ceilalți despre lucrurile de care ne temem și despre imaginile pe care le vedem”

Foto: world-today-news.com

Premierul Norvegiei a înregistrat un scurt discurs în care s-a adresat copiilor, pentru a le explica, în cuvinte simple, ce se întâmplă în Ucraina, dacă trebuie să se teamă și mai ales cum trebuie să se comporte, scrie digi24.ro. Oficialul le-a dat asigurări copiilor că sunt în siguranță și că autoritățile oferă suport Ucrainei. Totodată, i-a îndemnat să vorbească cu apropiații despre fricile lor și îngrijorările lro.

„Dragi copii din Norvegia!

Trecem acum prin momente foarte speciale aici, unde trăim, în Europa. Rusia a atacat țară vecină, Ucraina, și acum acolo este război.

Vedem la TV, pe TikTok și Instagram imagini pe care n-am fi vrut să le vedem: bombardamente, case distruse și familii care trebuie să fugă. Este groaznic să vezi cum războiul are consecințe asupra oamenilor nevinovați și este și mai dureros să vezi că are consecințe asupra copiilor.

Știu că vă pasă de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vorbiți despre asta la școală și acasă, înțeleg faptul că multora dintre voi le e frică și își pun întrebări.

Atât copiii, tinerii, cât și adulții ne întrebăm de ce a fost nevoie să se întâmple asta și ne întrebăm ce o să se întâmple în Ucraina mai departe. Și ne întrebăm ce o să însemne războiul pentru noi aici, acasă.

Nu am un răspuns la întrebările acestea, dar este important pentru mine să vă spun următoarele:

Nu este război în Norvegia. Norvegia este o țară sigură.

Noi, cei care conducem țara, facem tot ce putem pentru ca voi să fiți în siguranță și în același timp trebuie să îi spunem clar Rusiei că nu este permis să ataci alte țări.

Sunt reguli clare despre cum țările trebuie să se poarte una cu cealaltă exact așa cum sunt reguli despre cum noi, oamenii, trebuie să ne purtăm unii cu ceilalți. Iar să ataci o altă țară încalcă toate aceste reguli.

Norvegia are mulți prieteni cu care colaborează, în nord, în Europa și în restul lumii și suntem alături de ei în a acorda ajutor și sprijin Ucrainei.

Norvegia este membră în ceea ce se numește NATO. Asta înseamnă că suntem în aceeași echipă cu alte țări care și-au promis că se vor apăra una pe cealaltă dacă vor fi atacate și asta ne dă siguranță.

Și este, de asemenea, important de precizat că președintele Rusiei, Putin, este cel care a pornit războiul și este răspunderea lui tot ceea ce se întâmplă acum. Nu este vina rușilor.

Poate că asculți ceva ce vine din Rusia sau poate cunoști pe cineva care vine din Rusia, la școală sau în vecinătate. Vreau să spun că de ei trebuie să avem grijă acum. Cei mai mulți dintre oamenii care locuiesc acolo sau vin de acolo nu își doresc acest război. Ei își doresc să trăiască în libertate, așa ca mine și ca tine. Tachinarea și hărțuirea din cauza locului din care vii nu e niciodată ok. Și nici acum.

Acum este important să vorbim unii cu ceilalți despre lucrurile de care ne temem și despre imaginile pe care le vedem.

Dacă ți-e teamă sau ești îngrijorat, poți vorbi cu părinții tai, cu profesorul tău, cu asistenta medicală, antrenorul sau o altă persoana în care ai încredere.

Dragi copii din Norvegia,

Norvegia este în continuare una dintre cele mai sigure țări.

O să facem tot ce putem ca să ajutăm oamenii nevinovați din Ucraina și o să facem tot ce putem ca să fie pace în Europa. Și trebuie să reușim asta împreună”, a spus premierul norvegian.

A început a doisprezea zi de confruntări militare între trupele militare ruse și forțele defensive ucrainene. O nouă rundă de negocieri dintre Rusia și Ucrainea cu privire la încetarea acțiunilor militare din Ucraina este programată pentru luni, 7 martie. Mai mulți civili au murit în Irpin, după ce trupele ruse au deschis focul asupra oamenilor care încercau să fugă din oraș. 

Duminică, 27 februarie, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina. Ministerul britanic al Apărării: militarii ruși atacă infrastructura de comunicații din Ucraina pentru a reduce accesul la internet