Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu a vorbit…

Președinta Maia Sandu a vorbit în română, rusă, bulgară, găgăuză și ucraineană în primul ei discurs după învestitură

Foto: Profimedia Images

În cadrul ceremoniei de învestitură în funcție care s-a desfășurat joi, 24 decembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în română, rusă, bulgară, găgăuză și ucraineană în primul ei discurs după învestitură.

Maia Sandu a declarat că împreună cu cetățenii va lupta împotriva corupției și va avea grijă ca R. Moldova să aibă o poziție fermă pentru toți partenerii. Totodată, Sandu a declarat că va fi președinta tuturor: „Orice limbă maternă ați vorbi, orice etnie ați fi, vă promit că vă voi respecta pe toți”.

„Dragi cetățeni, nu am alt proiect mai important în următorii patru ani decât reușita Moldovei. Nu am altă grijă decât binele Moldovei.

În zilele, săptămânile următoare vom porni împreună lupta pentru transformarea și dezvoltarea Moldovei.

Nu am nicio îndoială că vom reuși dacă vom fi așa cum știm noi să fim. Uniți, în primul rând, dând la o parte toate încercările celor care vor să creeze false conflicte sau să ne țină în loc. Cel mai important lucru pe care l-am reușit noi a fost unitatea. Pe baza ei trebuie să mergem și mai departe. Da, vom munci împreună și voi munci pentru toți cetățenii.

Я буду бороться против тех, которые нас обкрадывают и доводят до нищеты. Я буду действовать в интересах всех граждан, чтобы повысить уровень жизни и вселить уверенность в завтрашнем дне.

Я буду голосом людей і буду вимагати від відповідальних державних установ вирішувати проблеми громадян.

Bӓn çalışacam, ki devletin herbir vatandaşı duyabilsin, ani bizdӓ cuvapçılı devlet önetmesi var.

Аз щe уважавам културата и традициите на всеки една общност.

Dragi cetățeni, vă iubesc pe toți deopotrivă. Și vreau ca de astăzi să luptăm împotriva celor care ne fură, nu unul împotriva altuia. Până la urmă, aici este vorba nu de succesul președintelui, ci de cel al țării. Noi suntem un popor muncitor. Vreau să muncim în continuare și să celebrăm mai mult succesele Moldovei, să devenim o țară a familiilor fericite și a oamenilor împliniți. 

Moldova este țara oamenilor buni. A oamenilor care muncesc onest, nu fură din buzunarul vecinului, nu fac averi pe nefericirea altora. Vă văd, vă cunosc, știu că sunteți mulți. Și orice preferințe politice ați avea, orice limbă maternă ați vorbi, orice etnie ați fi, vă promit că vă voi respecta pe toți. Sunt președintele vostru și puteți conta pe mine.

Moldova este țara oamenilor buni, iar în țara oamenilor buni fiecare reușește! Acesta este crezul pentru care vom lucra împreună în următorii patru ani! Acesta este angajamentul meu față de voi, pe care îl iau cu inima deschisă și cu coloana dreaptă„, a declarat Sandu.

Programul inaugurării publicat pe site-ul Președinției:

„În ziua de 24 decembrie, la Palatul Republicii, va avea loc ceremonia de învestitură a Preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. Programul evenimentului festiv va conține următoarele acțiuni oficiale:

11.00 – ședinţa solemnă comună a Parlamentului Republicii Moldova şi Curţii Constituţionale.  Depunerea Jurământului Constituţional

Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16.

Înregistrarea reprezentanților mass-media se va efectua între orele 09.30 și 10.30.

12.00 – depunerea de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

12.15 – transmiterea puterii de către Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, al cărui mandat a expirat, Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Ceremonial militar-protocolar”, se arată în nota informativă.

Curtea Constituțională a confirmat la 10 decembrie rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 15 noiembrie, și astfel este prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.